Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 195

Kcal / portion: 494

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1975 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 15%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Krabba kokt 4.0 styck 26%
Gul lök 0.5 styck 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 10%
Vetemjöl 1.5 msk 2%
Grädde 3.0 dl 55%
Whiskey 1.0 msk 2%
Parmesan nyriven 3.0 msk 4%
Tabasco röd 2.0 stänk 0%
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt ugnen på högsta värme och grill.
- Bryt loss stjärten på krabban. Stick in en kniv under ryggskölden. Skär utefter linjen som går runt undersidan åt båda hållen. Dela krabban i en underdel och en sköld.
- Ta ut köttet ur krabborna. Krossa skalet på klorna och plocka ut köttet. Skär i mindre bitar. Skölj ur sköldarna noggrant.
- Finhacka lök. Riv parmesan.
- Fräs löken i smör på medelvärme utan att bränna. Tillsätt krabbköttet och vetemjöl. Rör om. Tillsätt grädde. Låt koka upp. Tillsätt tabasco, whiskey, salt och peppar.
- Fördela stuvningen i sköldarna. Strö över parmesan. Lägg i ugnsfast form. Gratinera i ugnen tills de har fått färg, cirka 5 minuter.
Kockens kommentar
En lätt måltid, servera gärna med bröd och sallad.
Fler recept inom Skaldjurstips Simonsig Chrardonnay & Meerlust Chardonnay
Liknande recept som Gratinerad krabba
-
Toast Skagen (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Hemkokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rotfruktsgryta med gambas (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Västerbottengratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Räk- och ädelostpaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Halstrade tigerräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan