Flankstekssandwich med snabba pickles,  pepparrot och potatispuré

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Flankstekssandwich med snabba pickles, pepparrot och potatispuré

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Flankstek nöt

600.0 

gram

Smör till stekning

1.0 

msk

Matolja till stekning

1.0 

msk

Kalvbuljong avfettad

4.0 

dl

el. kalvfond konc. + vatten

 

 

Olivolja

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Potatispuré:

 

Potatis mjölig sort

0.6 

kilo

Creme fraiche

3.0 

dl

Persilja

1.0 

knippe

Dragon färsk

0.5 

kruka

Vitvinsvinäger

0.5 

msk

Smör normalsaltat

25.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Lag:

 

Ättika 12%

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

 

Pickles:

 

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

0.5 

styck

Gulbeta

1.0 

styck

Pepparrot

10.0 

cm

 

Tillbehör:

 

Rödlök

0.5 

styck

Rucolasallat

1.0 

förp.

Surdegsbröd

4.0 

skivor

Matolja till stekning

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas flankstek >

 

 

Om pickles >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Ravenswood Lodi Zinfandel

Smakrikt rött vin
Pris: 159 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 945

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3779 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 627 gram)

Ingredienser

Visa:

Flankstek nöt 600.0 gram 21%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Matolja till stekning 1.0 msk 3%

Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 1%

el. kalvfond konc. + vatten 0%

Olivolja 2.0 msk 6%

Salt och peppar 0%

 

Potatispuré:

Potatis mjölig sort 0.6 kilo 11%

Creme fraiche 3.0 dl 26%

Persilja 1.0 knippe 0%

Dragon färsk 0.5 kruka 0%

Vitvinsvinäger 0.5 msk 0%

Smör normalsaltat 25.0 gram 5%

Salt och peppar 0%

 

Lag:

Ättika 12% 1.0 dl Äts ej

Strösocker 2.0 dl Äts ej

Vatten 3.0 dl Äts ej

 

Pickles:

Morot 1.0 styck 1%

Rotselleri 0.5 styck 1%

Gulbeta 1.0 styck 1%

Pepparrot 10.0 cm 2%

 

Tillbehör:

Rödlök 0.5 styck 1%

Rucolasallat 1.0 förp. 1%

Surdegsbröd 4.0 skivor 14%

Matolja till stekning 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Så lagas flankstek > Äts ej

Om pickles > Äts ej

Tillagning (1 tim + 4 tim )

  1. Bäst, men inte nödvändigt, är att rumstemperera köttet innan tillagning, vilket tar 3-4 timmar.
  2. Putsa köttet rent från hinnor.
  3. Lag: Koka upp vatten med ättika och socker. Låt svalna. Använd 2 dl lag per 4 portioner.
  4. Pickles: Skala rotsaker och hyvla dem tunt till långa strimlor på mandolin. Lägg i lagen.
  5. Skala potatis. Koka i lättsaltat vatten.
  6. Sätt ugnen på 100°C.
  7. Kött: Bryn flanksteken i smör och olja till fin färg. Häll av fettet och tillsätt kalvfond och vatten. Låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg över kött med spad i en ugnssäker form. Stick in en termometer till mitten av köttet. Tillsätt olivolja. Sätt in i ugn och låt steka till en kärntemperatur på 56-57°C. Tag ut och låt vila i minst 5 minuter.
  9. Tillbehör: Skölj rucola. Skala och skiva rödlök. Stek bröd i olja.
  10. Potatispuré: Häll av potatisvattnet och låt potatisen ånga av i någon minut. Finhacka persilja och dragon. Mosa potatisen och blanda med creme fraiche, örter, vinäger och smör. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera: Skiva flanksteken tunt rakt över fibrerna. Lägg brödet i botten på en tallrik. Sedan ruccola, rödlök och pickles. Lägg köttskivor över. Sist skedar du över köttskyn. Servera med potatispuré bredvid.

Kockens kommentar

Laga gärna egen mörk buljong, se länk nedan.

Använd gärna

Hemmagjord buljong

Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek

Liknande recept som Flankstekssandwich med snabba pickles, pepparrot och potatispuré