Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 945

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3779 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 9%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Flankstek nöt 600.0 gram 21%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Matolja till stekning 1.0 msk 3%
Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 1%
el. kalvfond konc. + vatten 0%
Olivolja 2.0 msk 6%
Potatispuré:
Potatis mjölig sort 0.6 kilo 11%
Creme fraiche 3.0 dl 26%
Persilja 1.0 knippe 0%
Dragon färsk 0.5 kruka 0%
Vitvinsvinäger 0.5 msk 0%
Smör normalsaltat 25.0 gram 5%
Lag:
Ättika 12% 1.0 dl Äts ej
Strösocker 2.0 dl Äts ej
Vatten 3.0 dl Äts ej
Pickles:
Morot 1.0 styck 1%
Rotselleri 0.5 styck 1%
Gulbeta 1.0 styck 1%
Pepparrot 10.0 cm 2%
Tillbehör:
Rödlök 0.5 styck 1%
Rucolasallat 1.0 förp. 1%
Surdegsbröd 4.0 skivor 14%
Matolja till stekning 1.0 msk 3%
Kockskolan:
Så lagas flankstek > Äts ej
Om pickles > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 4 tim )
- Bäst, men inte nödvändigt, är att rumstemperera köttet innan tillagning, vilket tar 3-4 timmar.
- Putsa köttet rent från hinnor.
- Lag: Koka upp vatten med ättika och socker. Låt svalna. Använd 2 dl lag per 4 portioner.
- Pickles: Skala rotsaker och hyvla dem tunt till långa strimlor på mandolin. Lägg i lagen.
- Skala potatis. Koka i lättsaltat vatten.
- Sätt ugnen på 100°C.
- Kött: Bryn flanksteken i smör och olja till fin färg. Häll av fettet och tillsätt kalvfond och vatten. Låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg över kött med spad i en ugnssäker form. Stick in en termometer till mitten av köttet. Tillsätt olivolja. Sätt in i ugn och låt steka till en kärntemperatur på 56-57°C. Tag ut och låt vila i minst 5 minuter.
- Tillbehör: Skölj rucola. Skala och skiva rödlök. Stek bröd i olja.
- Potatispuré: Häll av potatisvattnet och låt potatisen ånga av i någon minut. Finhacka persilja och dragon. Mosa potatisen och blanda med creme fraiche, örter, vinäger och smör. Smaka av med salt och peppar.
- Servera: Skiva flanksteken tunt rakt över fibrerna. Lägg brödet i botten på en tallrik. Sedan ruccola, rödlök och pickles. Lägg köttskivor över. Sist skedar du över köttskyn. Servera med potatispuré bredvid.
Kockens kommentar
Laga gärna egen mörk buljong, se länk nedan.
Använd gärna
Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek
Liknande recept som Flankstekssandwich med snabba pickles, pepparrot och potatispuré
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Högrevsstek i ugn
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Långsamt ugnslagad högrevsstek av högrevskärna/högrevshjärta
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Luffarstek/luffarbiff (fjäderbladsbogstek, flat iron steak)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbog i lergryta med rotsaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ungstekt oxbringa
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad marinerad oxbringa
Tid: 2 tim 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgrillad flankstek
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan