Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 224
 
    
                Kcal / portion: 855
 
    
                GBR (GI) / port: 5
Recept: 3419 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vaktel uppfödd med skinn 8.0 styck 52%
Matfett till stekning 1.0 msk 3%
Aromsmör:
Smör normalsaltat 100.0 gram 21%
Lingonsylt konserverad 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 16%
Matfett till stekning 2.0 msk 6%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Fläskpress > Äts ej
Så styckas fågel > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Låt smöret bli rumsvarmt. Skala och skiva potatis. Lägg potatis i kallt vatten. Ta ur potatisen och låt rinna av.
- Caupadine/Scratchcock: Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut och platta till vakteln. Salta, peppra.
- Blanda smör och lingonsylt och ställ kallt.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis helst portionsvis (se bild) till knaprig stekyta. Lättsalta och peppra.
- Tillred sallad.
- Stek fågeln på medelhög värme i 4-5 minuter på var sida till knaprig yta, helst med en "fläskpress" (tyngd) ovanpå.
Kockens kommentar
Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.
Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.
Crapaudine (eng. scratchcock) innebär att fågels ryggben klipps bort och att den sedan plattas ut. Ger jämnare och snabbare stekning. Läs mer > Så styckas fågel. 
Fläskpress är ett stekvertyg avsett att pressa ner varan för att få en jämnare stekyta. I brist på dylikt redskap, använd om möjligt någon annan värmetålig tyngd.
Alternativ
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
- 
                
                    Honungsvaktel med citronpotatisTid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktelTid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktelTid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pannstekt duvbröst på salladsbäddTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad duva eller ripaTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ugnslagad duva med chianti bruschettaTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ripor i gryta på klassiskt norskt visTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Morkulla pannstekt på brödkrutongTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bécasse ā la ficelle, grillad morkullaTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bécasse au fumet, flamberad morkullaTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              