Mole, chilichokladpasta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mole, chilichokladpasta

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Ancho chilipulver

1.0 

tsk

Chilipulver

1.0 

tsk

Svartpeppar

0.5 

tsk

Kanel mald

0.5 

tsk

Anis mald

0.5 

tsk

Kryddnejlika mald

0.5 

msk

Salt

1.0 

tsk

Strösocker

3.0 

msk

Ströbröd

3.0 

msk

Vatten

3.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.5 

msk

Mörk choklad 70-85%

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Vattenbadskastrull >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Om chokladsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 237

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1510 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 106 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Ancho chilipulver 1.0 tsk 0%

Chilipulver 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 0.5 tsk 0%

Kanel mald 0.5 tsk 0%

Anis mald 0.5 tsk 0%

Kryddnejlika mald 0.5 msk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Strösocker 3.0 msk 11%

Ströbröd 3.0 msk 6%

Vatten 3.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 1.5 msk 4%

Mörk choklad 70-85% 200.0 gram 76%

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Vattenbadskastrull > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Om chokladsås > Äts ej

Tillagning

  1. Skala och finhacka vitlök.
  2. Hetta upp en stekkastrull utan fett och rosta kryddor och ströbröd tills det fått lite färg.
  3. Häll på vatten, socker och fond och låt koka upp. Låt vattnet sugas upp av ströbrödet. Vill såsen inte tjockna, tillsätt lite ströbröd. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna.
  4. Smält choklad i vattenbad. Blanda choklad med kryddblandningen.
  5. Häll såsen över rätt eller ställ kallt för senare användning.

Kockens kommentar

Mole är en tjock chokladpasta, med ursprung från Puebla i Mexiko. Att tillaga äkta mole är tidsödande och innehåller många ingredienser bland annat flera sorters chili. Det finns många historier, skrönor och missuppfattningarn om mole. En är att inkafolket ville skrämma bort spanjorerna genom att bjuda dem på mole. Det finns dock inga belägg för att inkafolket använde choklad i matlagningen. Däremot finns det belägg för att pastan kommer från Mexiko. Läs mer > besök hemsidan mexonline.com/molepoblano.htm.

Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull. Ställ en mindre kastrull i vattnet och smält chokladen i den. Choklad får inte koka, för då blir den grynig.

Passar till

Chicken Mole

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Mole, chilichokladpasta