Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 1651

GBR (GI) / port: 51
Recept: 3301 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 7%
Ingredienser
Dinkelmjöl fint 8.0 dl 51%
Rågmjöl fullkorn 4.0 dl 22%
Vatten 5.0 dl 0%
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Salt 1.0 msk 0%
Smör normalsaltat 20.0 gram 4%
Hasselnötskärnor 1.0 dl 10%
Russin 1.0 dl 5%
Aprikoser torkade 1.0 dl 4%
Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%
Kockskolan:
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Deg: Låt smöret bli rumsvarmt. Värm vattnet fingervarmt (37°C).
- Smula jäst i en bunke. Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt mjöl, salt och smör. Knåda väl eller kör i degblandare i 3 minuter.
- Grovhacka nötter och aprikoser. Tillsätt detta och russin i degen. Blanda väl igen. Låt jäsa i bunke med duk över i 30 minuter.
- Knåda ihop degen. Låt jäsa i 30 minuter.
- Forma: Ta upp degen och knåda ihop den igen. Dela degen. Forma limpor. Lägg över på smord plåt. Låt jäsa under duk i 50 minuter.
- Sätt ugnen på 220°C.
- Grädda i ugnen i 30 minuter.
Kockens kommentar
Lös mer > Om mjukt bröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1,2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Passande tillbehör
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Bröd med aprikos och hasselnöt
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen