Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 356

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1422 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 3%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammstek benfri 1.0 kilo 79%
Marinad:
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 6%
Timjan färsk 4.0 kvistar 0%
Chilifrukt röd 2.0 styck 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Koriander färsk 3.0 kvistar 0%
Kanel mald 1.0 krm 0%
Kardemumma mald 0.5 msk 1%
Gurkmeja mald 0.5 msk 1%
Kryddnejlika 0.5 msk 1%
Rosmarin torkad 0.5 msk 0%
Yoghurt naturell 3% 3.0 dl 13%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 20 min + 7 tim )
- Marinera: Pressa saften ur citronerna i en plastpåse (helst förslutningsbar). Tillsätt timjan och lägg i steken. Marinera 2 tim. Vänd runt steken några gånger.
- Ansa och finhacka chili, vitlök, koriander.
Rosta (stek i torr panna utan fett) hacket med övriga kryddor tills det börjar ryka.
Häll på yoghurt, ta av från plattan, blanda.
Tillsätt mixet till köttmarinaden. Marinera ytterligare 5 timmar (helst över natten). - Ugnslaga: Sätt ugnen på 210°C.
Lägg steken på galler över plåt och sätt in mitt i ugnen. Låt stå 20 minuter.
Sätt ner värmen till 150°C.
Låt stå ytterligare ca 30 min till innertemperatur 63ºC (60-65ºC).
Ta ut köttet och låt vila 15-20 minuter. - Tillred under tiden tillbehör.
Kockens kommentar
1 kg lammstek är i överkant för 4 "portioner", men överblivet kött passar väl nästkommande dag som kallskuret e.d. Observera dock att mängden kött måste minskas om antalet potioner ökas. Räkna med minst 150 gram per portion vid festligare tillfällen.
TILLBEHÖRSFÖRSLAG
Fler recept inom Påskalamm
Liknande recept som Marinerad lammstek
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italienskt påsklamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan