Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 626

GBR (GI) / port: 6
Recept: 5005 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammstek med ben 3.0 kilo 49%
Olivolja 0%
Timjan torkad 4.0 msk 1%
Smör normalsaltat 200.0 gram 29%
Tillbehör:
Potatis 1.5 kilo 20%
Citron juice+fruktkött 4.0 styck 4%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Förbered: Sätt ugnen på 220°C.
Olja in steken. Salta, peppra och klappa in rikligt med timjan. - Gratinera: Sätt in steken i ugnen på galler över plåt. Vänd så att den blir fint bränd runt om. Ta ut. Sänk värmen till 160°C.
- Potatis: Olja in en långpanna.
Skala potatis och lägg dem i långpannan. Skär citronerna i bitar och pressa saften över potatisen, samt lägg ner bitarna bland potatisen. Lägg smörklickar på potatisen. - Ugnslaga: Lägg steken på potatisen.
Klicka på lite smör. Täck ordentligt med folie, gärna flera lager. Sätt in i ugnens nedre del i 3 timmar, tills steken nått innertemperatur 60°C. - Laga under tiden övriga ev. tillbehör.
Ta ut steken. Låt den vila i 15-30 min.
Kockens kommentar
Be slaktaren kapa bort den nedersta stumpen på steken (underbenet med hälsenan), så blir steken mer hanterbar. Långpanna/ugnsform bör ha hög kant och vara något längre än steken. "Långstekt" lamm ger mört, saftigt kött.
PASSAR TILL
Fler recept inom Påskalamm
Liknande recept som Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italienskt påsklamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan