Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 687

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4121 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammbog stor+lägg 1.0 styck 52%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Morot 1.0 styck 1%
Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%
Gul lök 0.5 styck 1%
Portvin 2.0 dl 7%
Vatten 5.0 dl 0%
Tillbehör:
Brysselkål 200.0 gram 2%
Mango 1.0 styck 4%
Rödlök 1.0 styck 2%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Olivolja 1.5 msk 4%
Potatis 0.8 kilo 13%
Sås:
Vispgrädde 2.0 dl 17%
Steksky 0.5 dl 1%
Mintgelé 1.0 msk 1%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 130°C.
- Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.
- Hetta upp matfett i stekgryta eller panna och bryn köttet runt om. Lägg åt sidan.
- Stek grönsakerna några minuter.
- Lägg tillbaka steken i grytan (eller i folie, se kommentar).Tillsätt portvin och vatten. Sätt in grytan med lock i ugn i 3-4 timmar, till innertemperatur 65°C.
- Skala och koka potatis.
Ansa brysselkål. - Ta ut köttet och låt det vila. Sila av steksky. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.
- Koka brysselkål 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.
Kockens kommentar
Steka i ugn: Lägg ett stort ark aluminiumfolie på en ugnsplåt. Vik upp kanterna runt om. Stek först i panna och lägg sedan över på folien. Tillsätt portvin och vatten. Vik ihop folien om steken. Sätt in i ugnen.
Fler recept inom Påskalamm
Liknande recept som Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italienskt påsklamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan