Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Lammbog stor+lägg

1.0 

styck

Rosmarin torkad

 

 

Salt och peppar

 

 

Smör till stekning

2.0 

msk

Morot

1.0 

styck

Stjälkselleri

1.0 

stjälk

Gul lök

0.5 

styck

Portvin

2.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Brysselkål

200.0 

gram

Mango

1.0 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Olivolja

1.5 

msk

Potatis

0.8 

kilo

 

Sås:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Steksky

0.5 

dl

Mintgelé

1.0 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 687

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4121 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 551 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog stor+lägg 1.0 styck 52%

Rosmarin torkad 0%

Salt och peppar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Morot 1.0 styck 1%

Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%

Gul lök 0.5 styck 1%

Portvin 2.0 dl 7%

Vatten 5.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Brysselkål 200.0 gram 2%

Mango 1.0 styck 4%

Rödlök 1.0 styck 2%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

Olivolja 1.5 msk 4%

Potatis 0.8 kilo 13%

 

Sås:

Vispgrädde 2.0 dl 17%

Steksky 0.5 dl 1%

Mintgelé 1.0 msk 1%

Matlagningsmjöl 0%

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på 130°C.

  2. Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.

  3. Hetta upp matfett i stekgryta eller panna och bryn köttet runt om. Lägg åt sidan. 

  4. Stek grönsakerna några minuter.

  5. Lägg tillbaka steken i grytan (eller i folie, se kommentar).Tillsätt portvin och vatten. Sätt in grytan med lock i ugn i 3-4 timmar, till innertemperatur 65°C.

  6. Skala och koka potatis.
    Ansa brysselkål.

  7. Ta ut köttet och låt det vila. Sila av steksky. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.

  8. Koka brysselkål 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.

Kockens kommentar

Steka i ugn: Lägg ett stort ark aluminiumfolie på en ugnsplåt. Vik upp kanterna runt om. Stek först i panna och lägg sedan över på folien. Tillsätt portvin och vatten. Vik ihop folien om steken. Sätt in i ugnen.

Fler recept inom Påskalamm

Liknande recept som Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg