Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Dilammsstek benfri

1.0 

styck

el. dilammsbog

 

 

Kakao- & chilikrydda

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Mörk mintchoklad

100.0 

gram

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vatten

0.5 

dl

Portvin

0.7 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Stjälkselleri

3.0 

stjälkar

Vitlök torkad

2.0 

styck

Lagerblad

12.0 

blad

Smör normalsaltat

100.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 175

Kcal / portion: 929

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3715 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 10%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 530 gram)

Ingredienser

Visa:

Dilammsstek benfri 1.0 styck 24%

el. dilammsbog 0%

Kakao- & chilikrydda 3.0 msk %

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Mörk mintchoklad 100.0 gram 14%

Smör normalsaltat 100.0 gram 20%

Vatten 0.5 dl 0%

Portvin 0.7 dl 3%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 14%

Stjälkselleri 3.0 stjälkar 0%

Vitlök torkad 2.0 styck 5%

Lagerblad 12.0 blad 1%

Smör normalsaltat 100.0 gram 20%

Tillagning (2 tim )

  1. Snabbkoka potatis i 5 minuter.
    Sätt ugen på 175°C.

  2. Krydda steken med kakao- och chilikrydda, även innuti om steken är uppskuren.
    Bryn steken runt om i panna till fin yta.

  3. Skiva selleri och halvera hela vitlök.
    Varva potatis, selleri, vitlök och lagerblad i en ugnsäker form. Klicka över smör.
    Lägg steken ovanpå och sätt in i ugn i cirka 2 timmar till innertemperatur 65°C.
    Ta ut och låt vila övertäckt i 15-25 min.

  4. Sås: Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull på svag värme, helst i vattenbad.
    Tillsätt portvin, vatten och silad steksky.
    Låt allt bli varmt utan att koka.

Kockens kommentar

1 stek = 5-7 portioner. Dilammsbog är fetare och smakrikare. Be slaktaren att bena ur och binda ihop. I brist på kakao- och chilikrydda kan man pudra med kakaopulver och mald chilikrydda. I brist på mintchoklad kan man ta mörk bitter choklad och lite mintgelé.

Fler recept inom Påskalamm

Liknande recept som Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås