Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 175

Kcal / portion: 929

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3715 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Dilammsstek benfri 1.0 styck 24%
Kakao- & chilikrydda 3.0 msk %
Sås:
Mörk mintchoklad 100.0 gram 14%
Smör normalsaltat 100.0 gram 20%
Vatten 0.5 dl 0%
Portvin 0.7 dl 3%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 14%
Stjälkselleri 3.0 stjälkar 0%
Vitlök torkad 2.0 styck 5%
Lagerblad 12.0 blad 1%
Smör normalsaltat 100.0 gram 20%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Snabbkoka potatis i 5 minuter.
Sätt ugen på 175°C. - Krydda steken med kakao- och chilikrydda, även innuti om steken är uppskuren.
Bryn steken runt om i panna till fin yta. - Skiva selleri och halvera hela vitlök.
Varva potatis, selleri, vitlök och lagerblad i en ugnsäker form. Klicka över smör.
Lägg steken ovanpå och sätt in i ugn i cirka 2 timmar till innertemperatur 65°C.
Ta ut och låt vila övertäckt i 15-25 min. - Sås: Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull på svag värme, helst i vattenbad.
Tillsätt portvin, vatten och silad steksky.
Låt allt bli varmt utan att koka.
Kockens kommentar
1 stek = 5-7 portioner. Dilammsbog är fetare och smakrikare. Be slaktaren att bena ur och binda ihop. I brist på kakao- och chilikrydda kan man pudra med kakaopulver och mald chilikrydda. I brist på mintchoklad kan man ta mörk bitter choklad och lite mintgelé.
Fler recept inom Påskalamm
Liknande recept som Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rosmarinkryddad lammbog-lammlägg
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Italienskt påsklamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamarimarinerad saftig lammstek
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan