Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 231

Kcal / portion: 223

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1785 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 11%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg smulpaj:
Vetemjöl 1.5 dl 18%
Havregryn 1.5 dl 11%
Strösocker 2.0 msk 6%
Smör el. margarin 100.0 gram 41%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Fyllning:
Bär t.ex. jordgubbar 500.0 gram 11%
Strösocker 0.5 dl 11%
Potatismjöl 1.5 msk 3%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Smält matfett i en kastrull. Rör ner smör, socker, vetemjöl och havregryn i en bunke och blanda väl.
- Sätt ugnen på 225°C. Fyll botten på en ugnssäker form med bär. Strö över potatismjöl, sedan socker. Till frysta, sockrade bär endast potatismjöl. Strö smuldegen över.
- Grädda mitt i ugn i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.
Kockens kommentar
Bäralternativ: Blåbär, blåbär + hallon, vinbär, halvmogna krusbär, krusbär + jordgubbar, mogna björnbär e.d. Potatismjölet suger upp vätskan från bären så att pajen blir fastare. Ju lösare, saftigare bär desto mer potatismjöl. Äppelpaj t.ex. behöver inget mjöl.
ALTERNATIV
Fler recept inom Fläskfilémeny
Liknande recept som Alternativ: Bärpaj med smulpajsdeg
-
Laxrosor med avokadofyllning (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Likörglasstårta
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Alternativ: Bärpaj med smulpajsdeg
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan