Klassiska scones - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassiska scones - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bitar (4 per bröd): 16

Vetemjöl

8.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Bakpulver

4.0 

tsk

Smör el. margarin

100.0 

gram

Filmjölk

3.0 

dl

el. mjölk

 

 

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om scones >

 

 

Om bakpulverbröd >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

Om clotted cream >

 

 

Matbröd för nybörjare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 323

Kcal / portion: 165

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2638 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 51 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 8.0 dl 64%

Salt 1.0 tsk 0%

Bakpulver 4.0 tsk 1%

Smör el. margarin 100.0 gram 28%

Filmjölk 3.0 dl 7%

el. mjölk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om scones > Äts ej

Om bakpulverbröd > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Om clotted cream > Äts ej

Matbröd för nybörjare > Äts ej

Tillagning (30 min )

Traditionellt bakas stora skårade scones, som färdigbakad delas i 4 lagom stora portionsbitar som i detta recept. Numera bakas oftast små bullar i stället.

  1. Matfettet bör vara rumsvarmt. Hårt smör skärs i bitar. Smöra en plåt, eller lägg på ugnspapper.
  2. Sätt ugnen på 225-250°C i god tid, se till att den blir riktigt varm.
  3. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och knåda degen med fingrarna till en smuligt massa. Tillsätt filmjölk eller mjölk och rör snabbt ihop.
  4. Forma: Dela degen i bröddelar (ca 225 gram/st) och forma dem till stora bullar. Lägg bullarna på smörad plåt eller på bakplåtspapper. Tryck till lätt. Skåra dem korsvis med en vass kniv.
  5. Grädda: Sätt in i ugnen i 10-15 minuter.
  6. Dela bröden i bitar och servera dem varma med smör och sylt. Eller på klassiskt engelskt vis med clotted cream och lemon curd. Se recept via länkar nedan.

Kockens kommentar

Scones är klassiskt engelskt bakpulverbröd (läs mer > Om scones). Det är ett kompakt, tungt bröd. Man kan byta ut hälften av mjölet med grahamsmjöl, vilket ger ett smuligare bröd, inte fullt so kompakt och det kan smaksättas på allehanda sätt, till exempel med saffran eller choklad (läs mer > Baka bakapulvermatbröd). I handeln finns färdig sconesmix, men det är lika lätt att baka utan. "Afternoon tea" med varma scones, curd och Cornish clotted cream (se recept via länk nedan) är en engelsk klassiker. Läs mer > Om engelsk kokkonst.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakade scones 30-35% (lätt tort bröd). Cirka 6 cl vatten per bit har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.

Alternativ

Havrescones

Grova scones

Scones med hallon & choklad

Apelsin- & saffranscurd

Cornish clotted cream

Lemon curd

Fler recept inom Scones

Liknande recept som Klassiska scones - grundrecept