Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 342

Kcal / portion: 198

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3165 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 16%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Dinkelmjöl fint 8.0 dl 54%
Havregryn 1.0 dl 4%
Smör rumsvarmt 100.0 gram 23%
Salt 1.0 tsk 0%
Honung 1.0 tsk 1%
Bakpulver 5.0 tsk 1%
Gräddfil 4.0 dl 17%
Vattenreduktion bröd -0.8 dl -0%
Kockskolan:
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Om scones > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt ugnen på 225-250°C i god tid. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och knåda degen med fingrarna till en smuligt massa. Tillsätt filmjölk eller mjölk och rör snabbt ihop.
- Forma: Dela degen i bröddelar (ca 225 gram/st) och forma dem till stora bullar. Lägg bullarna på smörad plåt eller på bakplåtspapper. Tryck till lätt. Skåra dem korsvis med en vass kniv.
- Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
- Serveras scones varma med en god sylt till.
Kockens kommentar
Scones är ett mastigt, kompakt och tungt bröd. Ett sätt att lätta upp brödet är att tillsätta havregryn i degen vilket ger ett smuligare bröd. Dock max till 50%. Ju mer havregryn desto smuligare.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakade scones 30-35% (lätt tort bröd). Cirka 5 cl vatten per bit har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Scones
Liknande recept som Klassiska havrescones
-
Klassiska scones - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska havrescones
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cornish clotted cream, Devon cream, klumpad grädde till scones
Tid: 3 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grova scones med äpple och nötter
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Scones bakad med kesella
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sockerfria scones med hallon och choklad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Scones med timjan
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Scones med russin
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Damper bread, australiskt bakpulverbröd
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan