Klassiska havrescones

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassiska havrescones

Lägg till ingredienser

Antal bitar (4 per bröd): 16

Dinkelmjöl fint

8.0 

dl

Havregryn

1.0 

dl

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Honung

1.0 

tsk

Bakpulver

5.0 

tsk

Gräddfil

4.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-0.8 

dl

 

Kockskolan:

 

Om bakpulverbröd >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

Om scones >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 342

Kcal / portion: 198

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3165 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 16%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 58 gram)

Ingredienser

Visa:

Dinkelmjöl fint 8.0 dl 54%

Havregryn 1.0 dl 4%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 23%

Salt 1.0 tsk 0%

Honung 1.0 tsk 1%

Bakpulver 5.0 tsk 1%

Gräddfil 4.0 dl 17%

Vattenreduktion bröd -0.8 dl -0%

 

Kockskolan:

Om bakpulverbröd > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Om scones > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Sätt ugnen på 225-250°C i god tid. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och knåda degen med fingrarna till en smuligt massa. Tillsätt filmjölk eller mjölk och rör snabbt ihop.
  3. Forma: Dela degen i bröddelar (ca 225 gram/st) och forma dem till stora bullar. Lägg bullarna på smörad plåt eller på bakplåtspapper. Tryck till lätt. Skåra dem korsvis med en vass kniv.
  4. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
  5. Serveras scones varma med en god sylt till.

Kockens kommentar

Scones är ett mastigt, kompakt och tungt bröd. Ett sätt att lätta upp brödet är att tillsätta havregryn i degen vilket ger ett smuligare bröd. Dock max till 50%. Ju mer havregryn desto smuligare.  

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakade scones 30-35% (lätt tort bröd). Cirka 5 cl vatten per bit har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Klassiska scones - grundrecept

Curd

Sockerfri scones

Scones med saffran

Fler recept inom Scones

Liknande recept som Klassiska havrescones