Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 257

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2060 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Apelsin hel 2.0 styck 7%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Strösocker 2.0 dl 37%
Saffran 0.3 gram 0%
Ägg 3.0 styck 9%
Smör normalsaltat 125.0 gram 44%
Kockskolan:
Om curd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Man kan välja citron eller apelsin som bas i curden. I Arlas recept (bild ovan) används apelsin. Klicka på Arla under bilden för att se deras recept. Där finns också fler varianter av curd.- Tvätta apelsin och citron. Finriv skalet på apelsin och hälften av citron. Pressa ut saften ur frukten i en kastrull.
- Tillsätt skal, saffran, socker och ägg. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!
- Ta av från plattan och vispa ner smör klickvis.
- Häll krämen på glasburk. Låt stelna i kyl. Hållbar i cirka 1 vecka. Kan frysas. Använd som pålägg på bröd eller skorpor.
- Saffranscurd passar väl som pålägg till scones eller skorpor. Saffran passar extra bra till jul och utan saffran blir det vanlig engelsk curd. Afternoon tea med scones, curd och vispad grädde är en engelsk klassiker.
Kockens kommentar
Lemon curd är en klassisk engelsk äggkräm smaksatt med citron, eller som i detta fallet med saffran. Läs mer > Om curd.
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Saffranscurd på citron eller apelsin
-
Marmelad grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel apelsinmarmelad med hela skal
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmelad
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svart vinbärsmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nyponmarmelad med syltsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan