Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 293

Kcal / portion: 3836

GBR (GI) / port: 509
Recept: 3836 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Självjäsande vetemjöl 17.0 dl 94%
Mjölk 2.5 dl 4%
Vatten 1.2 dl 0%
Smör mjukt 1.0 msk 3%
Salt 1.0 tsk 0%
Alternativ:
Bikarbonat, natron Äts ej
Kockskolan:
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om scones > Äts ej
Brödhistoria > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "bcfautralia" under bilden ovan.
- Gör upp en brasa och låt brinna ner till glödande aska. Kan också bakas i grill eller i ugn 220°C.
- Deg: Blanda ingredienserna till en deg och forma till en plattrund bulle. Snitta ett kryss i toppen.
- Grädda: Lägg brödet på askglöden och peta upp glöd runt brödet. Alternativt på grillen eller i ugn. Gräddas i 25 minuter i het ugn (220°C), varefter värmen sänks till 175°C och gräddas i ytterligare 5-10 minuter.
- Brödet är klart när gyllenbrunt och låter ihåligt när man knackar på undersidan.
Kockens kommentar
Brödet bakas på mjöl, mjölk och/eller vatten, med eller utan smör, salt och jäsmedel som kan vara bikarbonat eller bakpulver. Självjäsande mjöl ("kakmjöl") är praktiskt för campare. Adra ingredienser kan ingå, till exempel ägg som i filmen (för att han hittat ett ägg).Damper bread (eng. damper = spjäll) är ett klassiskt australiskt bröd liknande engelska scones med influens från aboriginernas "bush bread" som bakades på askglöd efter en brasa (läs mer > Brödhistoria). Damper bread bakades av nybyggarna från Europa och är numera ett populärt campingbröd.
Alternativ
Fler recept inom Scones
Liknande recept som Damper bread, australiskt bakpulverbröd
-
Klassiska scones - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska havrescones
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cornish clotted cream, Devon cream, klumpad grädde till scones
Tid: 3 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grova scones med äpple och nötter
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Scones bakad med kesella
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sockerfria scones med hallon och choklad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Scones med timjan
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Scones med russin
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Damper bread, australiskt bakpulverbröd
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan