Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 497

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1988 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 1%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filé/filet mignon 700.0 gram 44%
Skogssvamp 225.0 gram 2%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Schalottenlök 12.0 styck 12%
Farinsocker 1.0 msk 2%
Marsala starkvin 1.5 dl 8%
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Timjanblad 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 27%
Mjölk 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 125°C.
- Skala och finskiva vitlök. Skala och skiva schalottenlök. Repa av timjanblad. Ansa svamp.
- Putsa och torka av köttet. Skär i portionsbitar alternativt stek hel bit och skär upp inför servering. Bind ihop med hushållssnöre. Salta och peppra.
- Hetta upp en stekpanna på hög värme och stek köttet runt om till fin färg. Lägg över på ugnsplåt och sätt in i ugnen i cirka 1 timme till innertemperatur 57°C. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter.
- Koka potatis och tillred mos.
- Torrstek svampen på medelhög värme tills vätskan dunstat. Tillsätt matfett och vitlök och fräs i 2-3 minuter. Lägg åt sidan.
- Lägg löken i pannan och tillsätt farinsocker. Låt steka 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Tillsätt marsalavin, vatten och fond. Koka ner till hälften i cirka 5 minunuter tills såsen tjocknat.
- Tillsätt svamp och timjan och lite smör för fylligare smak. Salta och peppra.
Kockens kommentar
PASSAR TILL
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Filé/filet mignon med marsalaglaserad schalottenlök och skogssvamp
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan