Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 774

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3096 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar oxkött 800.0 gram 37%
Sidfläsk rimmat 125.0 gram 14%
Champinjoner färska 150.0 gram 1%
Syltlök 18.0 styck 1%
Rödvin (Bourgogne) 3.0 dl 8%
Konjak/brandy 3.0 msk 3%
Timjan färsk 4.0 kvistar 0%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Arrowrot 2.0 tsk 1%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 22%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Förbered: Skala lök (skiva om stor lök).
Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar. - Bryn: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.
Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.
Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta.
Salta och peppra. - Gryta: Tag ur köttet och häll konjak och vin i grytan. Låt koka i några minuter.
Sänk till medellåg värme och lägg i köttet. Låt sjuda i cirka 1 timme. - Svamp: Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett på medelhög värme.
- Provsmaka köttet att det nästan är klart.
Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan.
Låt sjuda i ytterligare 20 min, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört. - Sky: Koka upp köttspadet, sänk sedan till medellåg värme och rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring i cirka 2 minuter tills såsen tjocknar.
Lägg tillbaka alla ingredienser. Värm upp.
Smaka av med kryddor.
Kockens kommentar
Punkt 1-4 kan tillagas i förväg. Boef bourguignon kan lagas på många sätt. Detta recept är franskt. Timjan, persilja, och lagerblad samt vitlök är vanliga ingredienser. Tomatpuré och olika rotfrukter likaså. Praktisk grytmat som tål uppvärmning nästföljande dag.
ALT. TILLBEHÖR
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan