Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grytbitar oxkött

800.0 

gram

t.ex. högrev, nötbog

 

 

Sidfläsk rimmat

125.0 

gram

Champinjoner färska

150.0 

gram

Syltlök

18.0 

styck

Rödvin (Bourgogne)

3.0 

dl

Konjak/brandy

3.0 

msk

Timjan färsk

4.0 

kvistar

Citronjuice

1.0 

msk

Matfett till stekning

 

 

Arrowrot

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 774

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3096 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 683 gram)

Ingredienser

Visa:

Grytbitar oxkött 800.0 gram 37%

t.ex. högrev, nötbog %

Sidfläsk rimmat 125.0 gram 14%

Champinjoner färska 150.0 gram 1%

Syltlök 18.0 styck 1%

Rödvin (Bourgogne) 3.0 dl 8%

Konjak/brandy 3.0 msk 3%

Timjan färsk 4.0 kvistar 0%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Matfett till stekning 0%

Arrowrot 2.0 tsk 1%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 22%

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Förbered: Skala lök (skiva om stor lök).
    Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar.

  2. Bryn: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.

    Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.

    Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta.
    Salta och peppra. 

  3. Gryta: Tag ur köttet och häll konjak och vin i grytan. Låt koka i några minuter.
    Sänk till medellåg värme och lägg i köttet. Låt sjuda i cirka 1 timme.

  4. Svamp: Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett på medelhög värme. 

  5. Provsmaka köttet att det nästan är klart.
    Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan.
    Låt sjuda i ytterligare 20 min, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört.

  6. Sky: Koka upp köttspadet, sänk sedan till medellåg värme och rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring i cirka 2 minuter tills såsen tjocknar.
    Lägg tillbaka alla ingredienser. Värm upp.
    Smaka av med kryddor. 

Kockens kommentar

Punkt 1-4 kan tillagas i förväg. Boef bourguignon kan lagas på många sätt. Detta recept är franskt. Timjan, persilja, och lagerblad samt vitlök är vanliga ingredienser. Tomatpuré och olika rotfrukter likaså. Praktisk grytmat som tål uppvärmning nästföljande dag.

ALT. TILLBEHÖR

Kokt potatis

Kokt ris

Bulgur

Fler recept inom Rätter med svamp

Liknande recept som Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta