Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1859 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filodeg fryst 200.0 gram 31%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 13%
Canderel strö } 1.0 msk 0%
Fyllning:
Jordgubbar färska 250.0 gram 5%
Canderel strö } 2.0 msk 1%
Mascarpone } 250.0 gram 48%
Citron juice+fruktkött 1.0 st liten 2%
Tillval:
Amaretto likör 2.0 msk %
Kockskolan:
Om filodeg > Äts ej
Kock: Canderel
Tillagning (30 min )
- Tina filodegen. Sätt ugn på 250ºC.
- Skär degplattorna i 8x8 cm. Ansa jordgubbar. Dela i fyra bitar. Riv gult citronskal och pressa ut saften. Pensla muffinsformarna med matolja.
- Blanda olja med Canderel. Pensla filodegen med denna glasyr. Lägg 4 filodeg på varandra i muffinsform. Baka dem i ugn i 12 min till gyllene färg.
- Fyllning: Koka häften av jordgubbarna med hälften av sötningsmedlet, samt med eventuell likör (ej nödvändig), några minuter tills de är mjuka och juicen börjar tränga ut ur jordgubbarna.
- Pressa gubbarna till kräm i en sil över en skål med en sked.
- Blanda citronskal och juice med resten av Canderel och med mascarponen. Skeda upp kräm i filodegsknytena. Toppa med jordgubbar och lite kräm.
Kockens kommentar
Använd helst muffinsformar av non-stickmaterial, så fastnar inte degen i formen. Canderel kan bytas ut mot samma mängd strösocker.
Sockerfria alternativ
Fler recept inom Färsk frukt och bär
Liknande recept som Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)
-
Exotisk enkel fruktsallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lyxig fruktsallad
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svenska jordgubbar med vit choklad
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar med vispgrädde och basilika
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rabarber på höjden
Tid: 15 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Canderel
-
Aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar i lime (utan tillsatt socker)
Tid: 10 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Citruscocktail med balsamkanderade valnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Chokladdoppade jordgubbar
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan