Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)

Lägg till ingredienser

Antal knyten: 8

Filodeg fryst

200.0 

gram

Matolja neutral (ej oliv)

2.0 

msk

Canderel strö }

1.0 

msk

Muffinsform (metall) >

 

 

Matolja till pensling

 

 

 

Fyllning:

 

Jordgubbar färska

250.0 

gram

Canderel strö }

2.0 

msk

Mascarpone }

250.0 

gram

Citron juice+fruktkött

1.0 

st liten

 

Tillval:

 

Amaretto likör

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om filodeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1859 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 102 gram)

Ingredienser

Visa:

Filodeg fryst 200.0 gram 31%

Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 13%

Canderel strö } 1.0 msk 0%

Muffinsform (metall) > %

Matolja till pensling 0%

 

Fyllning:

Jordgubbar färska 250.0 gram 5%

Canderel strö } 2.0 msk 1%

Mascarpone } 250.0 gram 48%

Citron juice+fruktkött 1.0 st liten 2%

 

Tillval:

Amaretto likör 2.0 msk %

 

Kockskolan:

Om filodeg > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Tina filodegen. Sätt ugn på 250ºC.
  2. Skär degplattorna i 8x8 cm. Ansa jordgubbar. Dela i fyra bitar. Riv gult citronskal och pressa ut saften. Pensla muffinsformarna med matolja.
  3. Blanda olja med Canderel. Pensla filodegen med denna glasyr. Lägg 4 filodeg på varandra i muffinsform. Baka dem i ugn i 12 min till gyllene färg.
  4. Fyllning: Koka häften av jordgubbarna med hälften av sötningsmedlet, samt med eventuell likör (ej nödvändig), några minuter tills de är mjuka och juicen börjar tränga ut ur jordgubbarna.
  5. Pressa gubbarna till kräm i en sil över en skål med en sked.
  6. Blanda citronskal och juice med resten av Canderel och med mascarponen. Skeda upp kräm i filodegsknytena. Toppa med jordgubbar och lite kräm.

Kockens kommentar

Använd helst muffinsformar av non-stickmaterial, så fastnar inte degen i formen. Canderel kan bytas ut mot samma mängd strösocker.

Sockerfria alternativ

Kiwisorbet

Jordgubbar i lime

Blåbär med färsostcrème

Rabarberpaj

Marängsviss

Lyxig morotskaka

Fler recept inom Färsk frukt och bär

Liknande recept som Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)