Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 240
 
    
                Kcal / portion: 261
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 784 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 8%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Viltben med köttrester 3.0 kilo Äts ej
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 30%
Morot 1.0 styck Äts ej
Rotselleri 100.0 gram Äts ej
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Rött vin 7.0 dl 69%
Vitpeppar hel 10.0 korn 0%
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Kryddnejlika 3.0 styck Äts ej
Enbär } 6.0 styck Äts ej
Vitlök torkad 3.0 klyftor Äts ej
Vattenreduktion -2.5 dl -0%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Hugg sönder benen och bryn dem med köttputs i olja i lite matfett på en plåt i ugn.
- Skala morot och selleri. Skär i centimeterstora bitar. Skiva lök och purjolök. Fräs allt i lite olja i en rymlig kastrull. 
- Tillsätt benen och häll på rödvin och vatten, så att det täcker benen. Låt koka upp och skumma av noga.
- Tillsätt kryddor och vitlöksklyftor (delade). Låt sakta sjuda i minst 1 timme.
- Sila av fonden. Koka ner vätskan till hälften.
- Före servering: Vispa upp såsen med en klick smör och smaka av.
Kockens kommentar
Passar till allehanda kött, i synnerhet till vilt. I stället för viltben kan man använda andra benknotor från lamm, oxe eller dylikt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare). Fotograf: Pål Allan.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong
- 
                
                    Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsåsTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Jus lié, avredd skyTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärningTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fondTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms rödvinssås ¤Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssåsTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffelSvårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Sås av stekskyTid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              