Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong

Foto: Svenska Institutet ¤

Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Viltben med köttrester

3.0 

kilo

Matolja (rapsolja)

2.0 

msk

 

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

100.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

 

Rött vin

7.0 

dl

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Kryddnejlika

3.0 

styck

Enbär }

6.0 

styck

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Smör normalsaltat

 

 

Vattenreduktion

-2.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 261

GBR (GI) / port: 0

Recept: 784 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 8%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 109 gram)

Ingredienser

Visa:

Viltben med köttrester 3.0 kilo Äts ej

Matolja (rapsolja) 2.0 msk 30%

 

Morot 1.0 styck Äts ej

Rotselleri 100.0 gram Äts ej

Gul lök 2.0 styck Äts ej

Purjolök 1.0 styck Äts ej

 

Rött vin 7.0 dl 69%

Vitpeppar hel 10.0 korn 0%

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Kryddnejlika 3.0 styck Äts ej

Enbär } 6.0 styck Äts ej

Vitlök torkad 3.0 klyftor Äts ej

Smör normalsaltat 0%

Vattenreduktion -2.5 dl -0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om vinsåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Sätt ugnen på 250ºC.
  2. Hugg sönder benen och bryn dem med köttputs i olja i lite matfett på en plåt i ugn.
  3. Skala morot och selleri. Skär i centimeterstora bitar. Skiva lök och purjolök. Fräs allt i lite olja i en rymlig kastrull.
  4. Tillsätt benen och häll på rödvin och vatten, så att det täcker benen. Låt koka upp och skumma av noga.
  5. Tillsätt kryddor och vitlöksklyftor (delade). Låt sakta sjuda i minst 1 timme.
  6. Sila av fonden. Koka ner vätskan till hälften.
  7. Före servering: Vispa upp såsen med en klick smör och smaka av.

Kockens kommentar

Passar till allehanda kött, i synnerhet till vilt. I stället för viltben kan man använda andra benknotor från lamm, oxe eller dylikt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare). Fotograf: Pål Allan.

Passar till

Viltwallenbergare

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong