Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3538 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgstek ytterlår 1200.0 gram 35%
Matfett (smör) 2.0 msk 5%
Marinad:
Morot 1.0 styck 1%
Rödlök 2.0 styck 4%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Tomater 2.0 styck 1%
Enbär } 12.0 styck 0%
Gin 2.0 dl 12%
Rött vin 4.0 dl 9%
Sås:
Marinad (spad)
Vispgrädde 1.0 dl 10%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Rönnbärsgelé 1.5 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 19%
Sallat 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Om marinering > Äts ej
Så marineras kött > Äts ej
Så lagas älgkött > Äts ej
Om surstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 96 tim )
- Marinera 3-5 dagar: Skala och skiva morot. Skala och hacka vitlök och rödlök. Skär tomater i klyftor. Krossa enbär.
- Blanda ingredienserna med gin och vin i en plastpåse. Stoppa in köttet och knyt ihop. Låt marinera 3-5 dagar i kylskåp. Vänd på köttpaketet varje dag.
- Serveringsdagen: Sätt ugnen på 150°C.
- Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme. Ta ut köttet ur påsen och bryn det runt om till fin färg. Sila marinaden.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och tillsätt hälften av marinaden. Sätt in mitt i ugnen i cirka 1 timme per kg kött, till innertemperatur 60-65°C. Ös köttet då och då med sky. Ta ut köttet och låt vila i 15-20 minuter.
- Tillbehör: Förbered och tillred tillbehör.
- Sås: Sila resten av marinaden i en panna och koka ner till halva mängden i 10 minuter. Tillsätt grädde och lite matlagningsmjöl. Koka till lagom tjocklek i ca 3 minuter. Smaka av med gelé, salt och peppar.
Kockens kommentar
Älgkött måste möras efter slakt och före tillagning. En variant att göra detta på är att marinera köttet och sedan låta ligga några dagar. Detta förvaringssätt, där man i stället för gin och vin använder öl och ättika, benämns surstek. Läs mer > Om surstek. Se recept via länk nedan > Klassisk surstek.
Tillagningstid:
Älgstek min/kg | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 50-55°C | 55-60°C | 60-65°C |
Ugn 175°C | 45 min/kg | 55 min/kg | 65 min/kg |
Ugn 150°C | 50 min/kg | 60 min/kg | 70 min/kg |
Ugn 125°C | 70 min/kg | 80 min/kg | 90 min/kg |
Avser tempererad stek utan ben. Stek med ben tar lite kortare tid.
Räkna med att kylskåpskallt kött tar runt 1 timme längre att tillaga.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Gin- och vinmarinerad älgstek
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan