Gin- och vinmarinerad älgstek

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gin- och vinmarinerad älgstek

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Älgstek ytterlår

1200.0 

gram

Matfett (smör)

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Marinad:

 

Morot

1.0 

styck

Rödlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Tomater

2.0 

styck

Enbär }

12.0 

styck

Gin

2.0 

dl

Rött vin

4.0 

dl

 

Sås:

 

Marinad (spad)

 

Vispgrädde

1.0 

dl

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

Rönnbärsgelé

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.0 

kilo

Sallat

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om marinering >

 

 

Så marineras kött >

 

 

Så lagas älgkött >

 

 

Om surstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barolo Barolo Serralunga d´Alba

Kryddigt rött vin
Pris: 235 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3538 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 2%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 527 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgstek ytterlår 1200.0 gram 35%

Matfett (smör) 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Marinad:

Morot 1.0 styck 1%

Rödlök 2.0 styck 4%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Tomater 2.0 styck 1%

Enbär } 12.0 styck 0%

Gin 2.0 dl 12%

Rött vin 4.0 dl 9%

 

Sås:

Marinad (spad) 

Vispgrädde 1.0 dl 10%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

Rönnbärsgelé 1.5 msk 2%

 

Tillbehör:

Potatis 1.0 kilo 19%

Sallat 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Om marinering > Äts ej

Så marineras kött > Äts ej

Så lagas älgkött > Äts ej

Om surstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (2 tim + 96 tim )

  1. Marinera 3-5 dagar: Skala och skiva morot. Skala och hacka vitlök och rödlök. Skär tomater i klyftor. Krossa enbär.
  2. Blanda ingredienserna med gin och vin i en plastpåse. Stoppa in köttet och knyt ihop. Låt marinera 3-5 dagar i kylskåp. Vänd på köttpaketet varje dag. 
  3. Serveringsdagen: Sätt ugnen på 150°C.
  4. Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme. Ta ut köttet ur påsen och bryn det runt om till fin färg. Sila marinaden.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillsätt hälften av marinaden. Sätt in mitt i ugnen i cirka 1 timme per kg kött, till innertemperatur 60-65°C. Ös köttet då och då med sky. Ta ut köttet och låt vila i 15-20 minuter.
  6. Tillbehör: Förbered och tillred tillbehör.
  7. Sås: Sila resten av marinaden i en panna och koka ner till halva mängden i 10 minuter. Tillsätt grädde och lite matlagningsmjöl. Koka till lagom tjocklek i ca 3 minuter. Smaka av med gelé, salt och peppar.

Kockens kommentar

Älgkött måste möras efter slakt och före tillagning. En variant att göra detta på är att marinera köttet och sedan låta ligga några dagar. Detta förvaringssätt, där man i stället för gin och vin använder öl och ättika, benämns surstek. Läs mer > Om surstek. Se recept via länk nedan > Klassisk surstek.

Tillagningstid:  

 

 Älgstek min/kg

Rosaröd

Medium rosa

Välstekt

 Kärntemperatur

50-55°C

55-60°C

60-65°C

 Ugn 175°C

45 min/kg

55 min/kg

65 min/kg

 Ugn 150°C

50 min/kg

60 min/kg

70 min/kg

 Ugn 125°C

70 min/kg

80 min/kg

90 min/kg

Avser tempererad stek utan ben. Stek med ben tar lite kortare tid.
Räkna med att kylskåpskallt kött tar runt 1 timme längre att tillaga.
Läs mer > Om innertemperaturer.

 

Alternativ

Hasselbackspotatis

Rönnbärsgelé

Rotsellerisallad

Vichykokta morötter

Klassisk surstek

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Gin- och vinmarinerad älgstek