Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2195 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 2%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älg grytbitar 800.0 gram 41%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Krossade tomater 300.0 gram 3%
Vatten 2.0 dl 0%
Köttbuljongtärning 1.0 styck 1%
Rödvin 1.0 dl 4%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Maizena ljus 0%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 40%
Alternativ:
Vitt bröd 0%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (2 tim )
- Skär köttet i ganska stora bitar. Skala och klyfta lök.
- Gryta: Bryn köttet i het gryta med smör. Sänk värmen och lägg med löken mot slutet.
- Tillsätt tomatkrosset och övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme i cirka 1½ timme (1-2 timmar beroende på köttval). Provsmaka. Rör ner lite stärkelsemjöl om tjockare sås önskas.
- Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Förbered sallad. Kanske ett gott bröd till för att få upp den sista såsen på tallriken.
Kockens kommentar
Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om älg > klicka på ingrediensen. Läs mer om tillagning > Så lagas älg.Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älebys älggryta
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan