Älgrulader med västerbottenost i portersås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 167
Kcal / portion: 1177
GBR (GI) / port: 7
Recept: 4709 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 10%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgytterlår 600.0 gram 13%
Späck tunn skiva 8.0 styck 13%
Västerbotten hårdost 100.0 gram 8%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Enbär krossade } 1.0 msk 0%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Sås:
Porter (öl) 33.0 cl %
Svartvinbärssaft 1.0 dl 1%
Vispgrädde 2.0 dl 15%
Smör 10.0 gram 2%
Tillbehör:
Kantareller färska 1.0 liter 1%
Potatis 800.0 gram 11%
Smör 50.0 gram 8%
Svart vinbärsgelé 2.0 dl 13%
Sallad:
Blandsallat 100.0 gram 0%
Morot 2.0 styck 2%
Bladpersilja 1.0 knippe 0%
Olivolja 1.0 msk 2%
Vinäger 3.0 tsk 0%
Solroskärnor 1.0 dl 7%
Flingsalt 0%
Kockskolan:
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Om rulader > Äts ej
Så lagas älgkött > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Förbered: Rosta solroskärnor (stek i torr panna) tills de fått lite färg utan att vidbrännas. Krossa enbär. Skala och skär morötterna i fina stavar. Repa (nyp) av persiljebladen. Rensa och skiva svampen, men skölj den inte. Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve.
- Potatis: Skala och koka potatis samtidigt med ruladerna. Pressa eller mosa den straxt före servering. Smaksätt med smör och salt.
- Rulader: Strö lite krossad enbär på varje köttskiva och lägg på en tunn späckskiva. Hyvla och fördela osten ovanpå. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Salta och peppra.
- Bryn ruladerna runtom i het platå med smör (platå = stekpanna med hög kant och lock). Strö på lite vetemjöl.
- Häll på porter och svartvinbärssaft. Låt koka upp och sedan sjuda under lock på svag värme i 20-30 minuter för kalvkött och 30-45 minuter för kött från äldre djur.
- Sallad: Fräs morotsstavarna snabbt i lite smör tills de fått lite färg. Tillsätt persiljebladen mot slutet. Lägg över på fat. Strö över lite flingsalt och de rostade solroskärnorna. Ringla över olja och vinäger straxt före servering.
- Svamp: Stek svampen i torr panna tills den slutat släppa fukt i pannan. Tillsätt smör och stek den tills den fått lite färg. Salta.
- Sås: Ta ur ruladerna. Sila såsen vid behov. Vispa ner grädde och låt koka några minuter. Blanka av (vispa ner) en klick kallt smör. Smaka av. Lägg tillbaka ruladerna och värm på.
- Servera med vinbärsgelé.
Kockens kommentar
Rulader är en maträtt med överraskning, beroende på vad man fyller dem med. Älgkött är magert, varför man med fördel späckar köttet. Har man inte späckskivor kan man använda bacon eller strimlat stekfläsk. Annan fyllning kan vara ädelost, ansjovisfiléer med hackad lök, saltgurka, eller efter egen smak. Västerbottenreceptet inspirerad av Sydveds receptsamling. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida.Köttval: Vanligtvis används ytterlår till rulader, men man kan också använda de finare styckdelarna innanlår, fransyska och rostbiff som ger saftigare kött. Å andra sidan vill man helst använda de ädlare delarna som stek. Tillagningstiden varierar, finare styckdelar tillagas kortare tid. Ytter- och innerfilé bräseras i olika recept vanligen 30-45 minuter, i äldre recept längre. I Vårt Hems Stora Kokbok från 1922 anges 2,5 timmar.
Alternativ
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älgrulader med västerbottenost i portersås
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan