Älgrulader med västerbottenost i portersås

Foto: Sydved *

Älgrulader med västerbottenost i portersås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Älgytterlår

600.0 

gram

Späck tunn skiva

8.0 

styck

el. bacon/stekfläsk

 

 

Västerbotten hårdost

100.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Enbär krossade }

1.0 

msk

Vetemjöl

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Tandpetare

 

 

 

Sås:

 

Porter (öl)

33.0 

cl

Svartvinbärssaft

1.0 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

Smör

10.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Kantareller färska

1.0 

liter

Potatis

800.0 

gram

Smör

50.0 

gram

Svart vinbärsgelé

2.0 

dl

 

Sallad:

 

Blandsallat

100.0 

gram

Morot

2.0 

styck

Bladpersilja

1.0 

knippe

Olivolja

1.0 

msk

Vinäger

3.0 

tsk

Solroskärnor

1.0 

dl

Flingsalt

 

 

 

Kockskolan:

 

Platå (traktörpanna) >

 

 

Om rulader >

 

 

Så lagas älgkött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 1177

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4709 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 10%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 705 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgytterlår 600.0 gram 13%

Späck tunn skiva 8.0 styck 13%

el. bacon/stekfläsk 0%

Västerbotten hårdost 100.0 gram 8%

Smör till stekning 2.0 msk 4%

Enbär krossade } 1.0 msk 0%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

Tandpetare %

 

Sås:

Porter (öl) 33.0 cl %

Svartvinbärssaft 1.0 dl 1%

Vispgrädde 2.0 dl 15%

Smör 10.0 gram 2%

 

Tillbehör:

Kantareller färska 1.0 liter 1%

Potatis 800.0 gram 11%

Smör 50.0 gram 8%

Svart vinbärsgelé 2.0 dl 13%

 

Sallad:

Blandsallat 100.0 gram 0%

Morot 2.0 styck 2%

Bladpersilja 1.0 knippe 0%

Olivolja 1.0 msk 2%

Vinäger 3.0 tsk 0%

Solroskärnor 1.0 dl 7%

Flingsalt 0%

 

Kockskolan:

Platå (traktörpanna) > Äts ej

Om rulader > Äts ej

Så lagas älgkött > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Förbered: Rosta solroskärnor (stek i torr panna) tills de fått lite färg utan att vidbrännas. Krossa enbär. Skala och skär morötterna i fina stavar. Repa (nyp) av persiljebladen. Rensa och skiva svampen,  men skölj den inte. Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve.
  2. Potatis: Skala och koka potatis samtidigt med ruladerna. Pressa eller mosa den straxt före servering. Smaksätt med smör och salt.
  3. Rulader: Strö lite krossad enbär på varje köttskiva och lägg på en tunn späckskiva. Hyvla och fördela osten ovanpå. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Salta och peppra.
  4. Bryn ruladerna runtom i het platå med smör (platå = stekpanna med hög kant och lock). Strö på lite vetemjöl.
  5. Häll på porter och svartvinbärssaft. Låt koka upp och sedan sjuda under lock på svag värme i 20-30 minuter för kalvkött och 30-45 minuter för kött från äldre djur.
  6. Sallad: Fräs morotsstavarna snabbt i lite smör tills de fått lite färg. Tillsätt persiljebladen mot slutet. Lägg över på fat. Strö över lite flingsalt och de rostade solroskärnorna. Ringla över olja och vinäger straxt före servering.
  7. Svamp: Stek svampen i torr panna tills den slutat släppa fukt i pannan. Tillsätt smör och stek den tills den fått lite färg. Salta.
  8. Sås: Ta ur ruladerna. Sila såsen vid behov. Vispa ner grädde och låt koka några minuter. Blanka av (vispa ner) en klick kallt smör. Smaka av. Lägg tillbaka ruladerna och värm på.
  9. Servera med vinbärsgelé.

Kockens kommentar

Rulader är en maträtt med överraskning, beroende på vad man fyller dem med. Älgkött är magert, varför man med fördel späckar köttet. Har man inte späck­skivor kan man använda bacon eller strimlat stekfläsk. Annan fyllning kan vara ädelost, ansjovisfiléer med hackad lök, saltgurka, eller efter egen smak. Väster­bottenreceptet inspirerad av Sydveds receptsamling. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida.

Köttval: Vanligtvis används ytterlår till rulader, men man kan också använda de finare styckdelarna innanlår, fransyska och rostbiff som ger saftigare kött. Å andra sidan vill man helst använda de ädlare delarna som stek. Tillagningstiden varierar, finare styckdelar tillagas kortare tid. Ytter- och innerfilé bräseras i olika recept vanligen 30-45 minuter, i äldre recept längre. I Vårt Hems Stora Kokbok från 1922 anges 2,5 timmar.

Alternativ

Ansjovisfyllda älgrullader

Klassiska oxrulader

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Älgrulader med västerbottenost i portersås