Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 585

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3513 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 1%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgkalvbog 1.2 kilo 39%
Morot 1.0 styck 1%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Timjan färsk 15.0 kvistar 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Svartpeppar hel 10.0 korn 0%
Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%
Rödvin till gryta 1.0 flaska 15%
Viltbuljong till gryta/sås 1.0 liter 2%
Tillbehör:
Mandelpotatis 1.2 kilo 24%
Schalottenlök 6.0 styck 3%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Kantareller färska 9.0 dl 2%
Strösocker 0.6 dl 7%
Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej
Kryddnejlika 1.0 styck Äts ej
Kanelstång 5 cm Äts ej
Lagerblad 0.5 blad Äts ej
Senapsfrö 0.3 tsk Äts ej
Ingefära 6.0 gram Äts ej
Maizena ljus 0%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Sylta: Syltade kantareller bör tillredas en vecka före måltiden. Se separat recept via länk nedan.
- Förbered: Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Skala morot, lök och vitlök. Skär i bitar.
- Rosta: Salta och peppra köttet och rosta av på galler i ugn på 200°C i 10-15 minuter tills köttet fått mörk gyllenbrun färg (alt. skär köttet i 4 cm bitar och bryn i smör och olja i en het panna).
- Bräsera: Lägg det rostade köttet i kastrull. Ta gärna med bogben om det finns. Tillsätt lök, morot, vitlök och kryddorna. Häll på vinet och täck med viltfond. Låt sjuda på svag värme under lock i 3-4 timmar eller tills köttet är helt mört.
- Potatis: Borsta ren mandelpotatisen och koka den försiktigt, den faller lätt sönder.
- Sås: Lyft ur älgkalvbogen från spadet. Reducera (koka ner) till hälften. Smaka av med salt, timjan. Sila såsen i ny kastrull. Red med maizena för tjockare sås. Plocka köttet i grova bitar och lägg i.
- Lök: Skala och lättkoka löken. Låt svalna. Stek den i smör straxt före servering några minuter utan att bränna.
- Koka ihop kött och sås i cirka 5 minuter.
- Servera med smörstekt schalottenlök, mandelpotatispuré och syltade trattkantareller.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från restaurang Lux Dag för Dag, som ligger på Lilla Essingen i Stockholm. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida. Det är en prisvärd restaurang med spännande och god mat (Kockskolans kommentar).Passar till
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Rödvinsbräserad älgkalvbog
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan