Rödvinsbräserad älgkalvbog

Foto: Lux Dag för Dag

Rödvinsbräserad älgkalvbog

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Älgkalvbog

1.2 

kilo

Salt och peppar

 

 

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök

4.0 

klyftor

Timjan färsk

15.0 

kvistar

Lagerblad

2.0 

blad

Svartpeppar hel

10.0 

korn

Kryddpeppar hel

5.0 

korn

Rödvin till gryta

1.0 

flaska

Viltbuljong till gryta/sås

1.0 

liter

el. viltfond konc. + vatten

 

 

 

Tillbehör:

 

Mandelpotatis

1.2 

kilo

Schalottenlök

6.0 

styck

Smör till stekning

1.0 

msk

Kantareller färska

9.0 

dl

Strösocker

0.6 

dl

Vitpeppar hel

6.0 

korn

Kryddnejlika

1.0 

styck

Kanelstång 5 cm

 

 

Lagerblad

0.5 

blad

Senapsfrö

0.3 

tsk

Ingefära

6.0 

gram

Maizena ljus

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas älgkött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 585

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3513 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 1%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 612 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgkalvbog 1.2 kilo 39%

Salt och peppar 0%

Morot 1.0 styck 1%

Gul lök 1.0 styck 1%

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Timjan färsk 15.0 kvistar 0%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Svartpeppar hel 10.0 korn 0%

Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%

Rödvin till gryta 1.0 flaska 15%

Viltbuljong till gryta/sås 1.0 liter 2%

el. viltfond konc. + vatten %

 

Tillbehör:

Mandelpotatis 1.2 kilo 24%

Schalottenlök 6.0 styck 3%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Kantareller färska 9.0 dl 2%

Strösocker 0.6 dl 7%

Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej

Kryddnejlika 1.0 styck Äts ej

Kanelstång 5 cm Äts ej

Lagerblad 0.5 blad Äts ej

Senapsfrö 0.3 tsk Äts ej

Ingefära 6.0 gram Äts ej

Maizena ljus 0%

 

Kockskolan:

Så lagas älgkött > Äts ej

Tillagning

  1. Sylta: Syltade kantareller bör tillredas en vecka före måltiden. Se separat recept via länk nedan. 
  2. Förbered: Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Skala morot, lök och vitlök. Skär i bitar.
  3. Rosta: Salta och peppra köttet och rosta av på galler i ugn på 200°C i 10-15 minuter tills köttet fått mörk gyllenbrun färg (alt. skär köttet i 4 cm bitar och bryn i smör och olja i en het panna).
  4. Bräsera: Lägg det rostade köttet i kastrull. Ta gärna med bogben om det finns. Tillsätt lök, morot, vitlök och kryddorna. Häll på vinet och täck med viltfond. Låt sjuda på svag värme under lock i 3-4 timmar eller tills köttet är helt mört.
  5. Potatis: Borsta ren mandelpotatisen och koka den försiktigt, den faller lätt sönder.  
  6. Sås: Lyft ur älgkalvbogen från spadet. Reducera (koka ner) till hälften. Smaka av med salt, timjan. Sila såsen i ny kastrull. Red med maizena för tjockare sås. Plocka köttet i grova bitar och lägg i.
  7. Lök: Skala och lättkoka löken. Låt svalna. Stek den i smör straxt före servering några minuter utan att bränna.
  8. Koka ihop kött och sås i cirka 5 minuter.
  9. Servera med smörstekt schalottenlök, mandelpotatispuré och syltade trattkantareller.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från restaurang Lux Dag för Dag, som ligger på Lilla Essingen i Stockholm. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida. Det är en prisvärd restaurang med spännande och god mat (Kockskolans kommentar).

Passar till

Syltade kantareller

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Rödvinsbräserad älgkalvbog