Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Älgbiff ytterfilé

800.0 

gram

el. älgentrecote

 

 

Smör till stekning

1.5 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Aromsmör:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Enbär }

1.0 

msk

Mynta färskhackad

1.0 

msk

Gin

0.5 

msk

Aluminiumfolie

 

 

 

Tillbehör:

 

Lök t.ex. silverlök

3.0 

styck

Potatis

800.0 

gram

Smör till stekning

50.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas älgkött >

 

 

Så pannsteks biff >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Neethlingshof Cabernet Sauvignon

Smakrikt rött vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 692

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2769 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 10%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 381 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgbiff ytterfilé 800.0 gram 31%

el. älgentrecote 0%

Smör till stekning 1.5 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Aromsmör:

Smör normalsaltat 100.0 gram 26%

Enbär } 1.0 msk 1%

Mynta färskhackad 1.0 msk 0%

Gin 0.5 msk 1%

Aluminiumfolie %

 

Tillbehör:

Lök t.ex. silverlök 3.0 styck 4%

Potatis 800.0 gram 19%

Smör till stekning 50.0 gram 13%

 

Kockskolan:

Så lagas älgkött > Äts ej

Så pannsteks biff > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Aromsmör: Bered aromsmöret i förväg. Rumstemperera smör. Krossa enbär och finhacka mynta. Blanda smör, enbär, mynta och gin. Rulla till stav i folie och lägg i frysen tills den hårdnat (30-60 minuter).
  2. Skala och skiva lök. Skala potatisen och tärna smått (max 1x1 cm).
  3. Lök: Fräs löken mjuk och glansig i panna med smör några minuter. Häll på lite vatten och låt puttra tills vattnet kokat bort.
  4. Biff: Hetta upp matfett i stekpanna på högsta värme och bryn köttet på båda sidor. Sänk värmen och efterstek. Stek biffarna lika länge på var sida som biffen är tjock. Vänd ofta. Salta och peppra. Låt köttet vila en stund.
  5. Potatis: Hetta upp smör i stekpanna på högsta värme och stek potatisen ljusbrun och lätt knaprig i cirka 10 minuter. Rör om/vänd ofta. Låt rinna av på hushållspapper kort stund.

Kockens kommentar

Biff, potatis och lök tar ungefär lika lång tid att tillaga och bör ske samtidigt så att allt är varmt vid serveringen. Viktigast är att potatisen är varm.

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör