Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 182
 
    
                Kcal / portion: 692
 
    
                GBR (GI) / port: 6
Recept: 2769 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 10%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgbiff ytterfilé 800.0 gram 31%
Smör till stekning 1.5 msk 5%
Aromsmör:
Smör normalsaltat 100.0 gram 26%
Enbär } 1.0 msk 1%
Mynta färskhackad 1.0 msk 0%
Gin 0.5 msk 1%
Tillbehör:
Lök t.ex. silverlök 3.0 styck 4%
Potatis 800.0 gram 19%
Smör till stekning 50.0 gram 13%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Så pannsteks biff > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Aromsmör: Bered aromsmöret i förväg. Rumstemperera smör. Krossa enbär och finhacka mynta. Blanda smör, enbär, mynta och gin. Rulla till stav i folie och lägg i frysen tills den hårdnat (30-60 minuter).
- Skala och skiva lök. Skala potatisen och tärna smått (max 1x1 cm).
- Lök: Fräs löken mjuk och glansig i panna med smör några minuter. Häll på lite vatten och låt puttra tills vattnet kokat bort.
- Biff: Hetta upp matfett i stekpanna på högsta värme och bryn köttet på båda sidor. Sänk värmen och efterstek. Stek biffarna lika länge på var sida som biffen är tjock. Vänd ofta. Salta och peppra. Låt köttet vila en stund.
- Potatis: Hetta upp smör i stekpanna på högsta värme och stek potatisen ljusbrun och lätt knaprig i cirka 10 minuter. Rör om/vänd ofta. Låt rinna av på hushållspapper kort stund.
Kockens kommentar
Biff, potatis och lök tar ungefär lika lång tid att tillaga och bör ske samtidigt så att allt är varmt vid serveringen. Viktigast är att potatisen är varm.Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
- 
                
                    Älgstek i ugn grundreceptTid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gin- och vinmarinerad älgstekTid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Älgstek med persiljetäcke och hjortronTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad älgstek på klassiskt visSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmörTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Rödvinsbräserad älgkalvbogSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Älggryta med palsternacka och gulbetaTid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Älebys älggrytaTid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Älggryta med rotsakerTid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Älgrulader med västerbottenost i portersåsTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              