Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 66

Kcal / portion: 386

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1545 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 1%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älg grytbitar 800.0 gram 59%
Matfett till stekning 15.0 gram 7%
Vatten till gryta 1.0 liter 0%
Viltfond koncentrerad 4.0 msk 6%
Palsternacka 1.0 styck 5%
Kålrot 250.0 gram 5%
Rotselleri 250.0 gram 4%
Sötpotatis 400.0 gram 17%
el. potatis 0%
Persilja till garnering 1.0 knippe 1%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Kött: Putsa köttet rent från senor och fett. Skär i små bitar.
- Hetta upp matfett i en stekgryta på hög värme och bryn köttbitarna runt om tills de fått lite färg.
- Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 1½ timme tills köttet är mört (1-2 timmar beroende på köttval). Provsmaka.
- Rotfrukter: Skala och småtärna rotfrukter under tiden. Lägg dem i grytan när köttet är nästan klart och låt koka 10 minuter.
- Önskas tjockare sås, tillsätt lite stärkelsemjöl och låt småkoka 3-5 minuter. Salta och peppra.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Älgkött bör hängas flera dagar innan tillagning för att bli mört. Älgkött köpt i butik är som regel färdigmörat. Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om älg > klicka på ingrediensen. Läs mer om tillagning > Så lagas älgkött.
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älggryta med rotsaker
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan