Älggryta med rotsaker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Älggryta med rotsaker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Älg grytbitar

800.0 

gram

Matfett till stekning

15.0 

gram

Vatten till gryta

1.0 

liter

Viltfond koncentrerad

4.0 

msk

 

Palsternacka

1.0 

styck

Kålrot

250.0 

gram

Rotselleri

250.0 

gram

Sötpotatis

400.0 

gram

el. potatis

 

 

 

Salt och peppar

 

 

Matlagningsmjöl?

 

 

Persilja till garnering

1.0 

knippe

 

Kockskolan:

 

Så lagas älgkött >

 

 

Om grytor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Perdera

Kryddigt rött vin
Pris: 68 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 66

Kcal / portion: 386

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1545 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 1%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 585 gram)

Ingredienser

Visa:

Älg grytbitar 800.0 gram 59%

Matfett till stekning 15.0 gram 7%

Vatten till gryta 1.0 liter 0%

Viltfond koncentrerad 4.0 msk 6%

 

Palsternacka 1.0 styck 5%

Kålrot 250.0 gram 5%

Rotselleri 250.0 gram 4%

Sötpotatis 400.0 gram 17%

el. potatis 0%

 

Salt och peppar 0%

Matlagningsmjöl? 0%

Persilja till garnering 1.0 knippe 1%

 

Kockskolan:

Så lagas älgkött > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Tillagning (3 tim )

  1. Kött: Putsa köttet rent från senor och fett. Skär i små bitar.
  2. Hetta upp matfett i en stekgryta på hög värme och bryn köttbitarna runt om tills de fått lite färg.
  3. Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 1½ timme tills köttet är mört (1-2 timmar beroende på köttval). Provsmaka.
  4. Rotfrukter: Skala och småtärna rotfrukter under tiden. Lägg dem i grytan när köttet är nästan klart och låt koka 10 minuter.
  5. Önskas tjockare sås, tillsätt lite stärkelsemjöl och låt småkoka 3-5 minuter. Salta och peppra.
  6. Lägg upp och garnera med persilja.

Kockens kommentar

Älgkött bör hängas flera dagar innan tillagning för att bli mört. Älgkött köpt i butik är som regel färdigmörat. Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om älg > klicka på ingrediensen. Läs mer om tillagning > Så lagas älgkött.

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Älggryta med rotsaker