Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 66
 
    
                Kcal / portion: 386
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 1545 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 1%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älg grytbitar 800.0 gram 59%
Matfett till stekning 15.0 gram 7%
Vatten till gryta 1.0 liter 0%
Viltfond koncentrerad 4.0 msk 6%
Palsternacka 1.0 styck 5%
Kålrot 250.0 gram 5%
Rotselleri 250.0 gram 4%
Sötpotatis 400.0 gram 17%
el. potatis 0%
Persilja till garnering 1.0 knippe 1%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Kött: Putsa köttet rent från senor och fett. Skär i små bitar.
- Hetta upp matfett i en stekgryta på hög värme och bryn köttbitarna runt om tills de fått lite färg.
- Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 1½ timme tills köttet är mört (1-2 timmar beroende på köttval). Provsmaka.
- Rotfrukter: Skala och småtärna rotfrukter under tiden. Lägg dem i grytan när köttet är nästan klart och låt koka 10 minuter.
- Önskas tjockare sås, tillsätt lite stärkelsemjöl och låt småkoka 3-5 minuter. Salta och peppra.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Älgkött bör hängas flera dagar innan tillagning för att bli mört. Älgkött köpt i butik är som regel färdigmörat. Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om älg > klicka på ingrediensen. Läs mer om tillagning > Så lagas älgkött.
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Älggryta med rotsaker
- 
                
                    Älgstek i ugn grundreceptTid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gin- och vinmarinerad älgstekTid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Älgstek med persiljetäcke och hjortronTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad älgstek på klassiskt visSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmörTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Rödvinsbräserad älgkalvbogSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Älggryta med palsternacka och gulbetaTid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Älebys älggrytaTid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Älggryta med rotsakerTid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Älgrulader med västerbottenost i portersåsTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              