Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 373

Kcal / portion: 448

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1344 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 38%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Rosépeppar 2.0 msk 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 14%
Vispgrädde 3.0 dl 80%
Tillval:
Madeira 2.0 cl 2%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Hetta upp smör i stekpanna på medelvärme och fräs löken några minuter utan att bränna tills den är mjuk och glansig.
- Krossa rosépeppar och häll det i pannan.
- Tillsätt grädde och fond, låt koka upp och låt småkoka några minuter till lagom tjocklek. Vispa gärna ner någon klick smör för att runda av såsen.
Kockens kommentar
Tillsätt gärna madeira som smaksättare. Tillsätts i så fall under punkt 3, varefter man kokar ner vätskan nästan helt.
Passar till
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Enkel rosépepparsås
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan