Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalventrecote i bit

700.0 

gram

Vetemjöl

1.0 

msk

Rosmarin torkad

1.0 

msk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Svartpeppar nymald

2.0 

tsk

Salt

2.0 

tsk

Matfett (smör)

1.0 

msk

 

Sås:

 

Schalottenlök

1.0 

styck

Rosépeppar

2.0 

msk

Madeira

2.0 

dl

Vispgrädde

3.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Smör normalsaltat

100.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Mjölk

1.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1021

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4085 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 13%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 516 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalventrecote i bit 700.0 gram 24%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Rosmarin torkad 1.0 msk 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Svartpeppar nymald 2.0 tsk 0%

Salt 2.0 tsk 0%

Matfett (smör) 1.0 msk 2%

 

Sås:

Schalottenlök 1.0 styck 0%

Rosépeppar 2.0 msk 0%

Madeira 2.0 dl 6%

Vispgrädde 3.0 dl 26%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Smör normalsaltat 100.0 gram 18%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 13%

Smör normalsaltat 2.0 msk 5%

Mjölk 1.0 dl 1%

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda kryddorna till steken med mjöl. Klappa kryddblandningen på köttbiten. Skala och finhacka schalottenlök.
  3. Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme och stek köttet runt om till fin färg och knaprig yta.
  4. Lägg över i ugnsfast form och sätt in i ugnen i cirka 45 minuter till innertemperatur mellan 63-65°C. Ta ut köttet och låt vila i 15 minuter.
  5. Skala potatis och koka i lättsaltat vatten.
    Mosa potatisen och tillsätt en klick smör och lite mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt.
  6. Sås: Hetta upp lite smör i stekpanna på medelvärme och stek löken några minuter tills den är mjuk och glansig men ej bränd.
  7. Krossa rosé­peppar i en mortel och häll det i pannan. Tillsätt madeira och koka ner vätskan nästan helt. Tillsätt grädde och fond och låt koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis och låt koka till lagom tjocklek.

Kockens kommentar

Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.

Passar till

Enkel grönsallad

Fler recept inom Kalvkotlett, entrecôte

Liknande recept som Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås