
Caesarsallad original (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1395 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 19%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Romansallat baby 3.0 knippen 3%
Formbröd (skivat) 4.0 styck 22%
Vitlök torkad 1.0 klyfta Äts ej
Olivolja 2.0 msk 16%
Dressing:
Olivolja 0.5 dl 27%
Sardellfilé i burk 8.0 styck 5%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Äggula 2.0 styck 7%
Salt 0%
Parmesan nyriven 75.0 gram 20%
Kockskolan:
Om sallader > Äts ej
Om romansallat > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min + 20 min )
- Riv salladen, skölj och torka av den väl. Lägg salladen i en skål och ställ i kylskåp i minst 15 minuter. Riv parmesanost och hacka sardeller.
- Brödkrutonger: Skär bort kanterna på brödet. Skär brödet i små fyrkanter. Gnid in stekpannan med en halva vitlök. Stek brödtärningarna bruna på medelhög värme i olivolja. Skaka pannan då och då och tillsätt mer olivolja vid behov. Lägg krutongerna på hushållspapper.
- Dressning sker vid bordet enligt originalreceptet och blandas direkt i salladen, men kan också först blandas vid sidan av. Separera äggula från vita. Tillsätt inte olja i förväg till sallad för det gör sallatsbladen sladdrig och soggig.
- Tillsätt olivolja till salladen och blanda väl. Tillsätt sardeller, salt (tänk på att sardellerna ger sälta), nymald peppar och citronjuice. Blanda.
- Tillsätt äggula och riv över parmesan. Blanda. För att uppnå maximal smakeffekt skall osten täcka varje blad.
- Till sist tillsätt brödkrutongerna.
Kockens kommentar
Caesarsallad lär vara skapat av Caesar Cardini, som drev en restaurang i Tijuana i norra Mexico. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s nationaldag den 4 juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar och i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna. Allehanda varianter av receptet förekommer (tyvärr, i brist på fantasi eller för att profitera på känt namn) där kyckling, bacon, senap, grädde, majonnäs kan ingå och utan äggula med mera. Se till exempel "Svensk caesarsallad" via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Salladsförrätter ¤
Liknande recept som Caesarsallad original (förrätt)
-
Caesarsallad original (förrätt)
Tid: 5 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salladscoupe (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mozzarellinesallad med oliv- och kaprispesto (förrätt)
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomat- och mozzarellinesallad med svarta bönor
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Caprese - mozzarella och tomat med basilika (förrätt)
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Quinoasallad med alger och nässlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel havssallad (förrätt)
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Somrig rotfruktssallad (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skinkrullade räkor (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Strandkålskott med hasselnötter, en vårprimör
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan