Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 604

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3019 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Entrecote i bit 1.0 kilo 47%
Portvinssås:
Portvin 2.0 dl 10%
Vatten 1.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Schalottenlök 1.0 st liten 0%
Smör el. margarin 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Majskolv kokt konserv 4.0 styck 18%
Gröna bönor färska 200.0 gram 2%
Potatis 0.8 kilo 18%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Sätt ugnen på 125 grader.
Putsa köttbiten för senor. Klappa in rikligt med salt och peppar runt om köttbiten. - Bryn köttbiten på alla sidor i panna på medelhög värme tills ytan fått fin knaprig yta. Sätt in i ugnen 2,5-3 tim till inner-temperatur 58-62 grader, beroende på önskad rödhetsgrad. Ta ut ur ugnen och låt vila 45 minuter.
- Sås: Skala och finhacka schalottenlök.
Fräs löken mjuk i matfett några minuter utan att bränna löken. Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera (låt koka ner) till halva mängden. Tillsätt lite extra portvin mot slutet. Sila såsen genom ett såll. Smaka av med salt och peppar. - Värm majs/majskolvar och koka gröna bönor (al dente). Servera kokt, stekt potatis eller pommes frites till.
Kockens kommentar
Steken bör ej vara under 1 kg, vilket är väl mycket för 4 personer eller färre. Stek i så fall skivad entrecôte.
POTATISALTERNATIV:
Fler recept inom Kötträtter
Liknande recept som Entrecôtestek primo
-
Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Ugnstekt falukorv med äppelskivor och potatismos
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flygande fläskfilé
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Panngrillad kassler
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pytt i panna
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spare ribs -tunna revbensspjäll
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falukorvsgryta
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecôtestek primo
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläskschnitzel med äppelsås
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan