För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Silverkocken *

Kokt rimmad oxbringa med rotmos

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxbringa rimmad benfri

1000.0 

gram

Gul lök

1.0 

st liten

Morot

1.0 

styck

Lagerblad

3.0 

blad

Vitpeppar hel

6.0 

korn

 

Rotmos:

 

Kålrot

600.0 

gram

Potatis mjölig sort

400.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Kokspad från grytan

 

 

el. vatten + konc. fond }

2.0 

msk

Matfett (smör)

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Pepparrot nyriven

2.0 

dl

Paprika färsk

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så kokas oxbringa >

 

 

Så kokas nötstek >

 

 

Så rimmar man >

 

 

Så kokas steken >

 

 

Så skummar man >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 728

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2913 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 8%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 516 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxbringa rimmad benfri 1000.0 gram 70%

Gul lök 1.0 st liten Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Lagerblad 3.0 blad Äts ej

Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej

 

Rotmos:

Kålrot 600.0 gram 6%

Potatis mjölig sort 400.0 gram 9%

Morot 1.0 styck 1%

Kokspad från grytan 0%

el. vatten + konc. fond } 2.0 msk 0%

Matfett (smör) 2.0 msk 7%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Pepparrot nyriven 2.0 dl 4%

Paprika färsk 2.0 styck 2%

 

Kockskolan:

Så kokas oxbringa > Äts ej

Så kokas nötstek > Äts ej

Så rimmar man > Äts ej

Så kokas steken > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Tillagning (30 min + 3 tim )

  1. Oxbringa: Skölj bringan ordentligt. Lägg köttet i rymlig gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och skumma av väl (ta bort skum med hålslev).
  3. Skala och grovskär under tiden lök och morötter. Tillsätt dem och vitpepparkorn i grytan. Inget salt eftersom köttet redan är salt.
  4. Låt köttet sjuda (lättkoka) under lock i 2-3 timmar tills det nästan faller isär.
  5. Rotmos: Skala kålrot, skär i mindre bitar. Täck med spad från oxbringan eller med vatten och oxfondstärning. Låt sjuda i 30 minuter under lock. 
  6. Skala potatis och morot. Skär i mindre bitar och tillsätt det till kålroten. Koka alltsammans i ytterligare en halvtimme tills mjukt.
  7. Riv pepparrot och skiva paprika. 
  8. Häll av överflödig vätska och passera moset genom en sikt/såll/purépress eller använd stavmixer. Tillsätt buljong från bringan vid behov för lösare konsistens. Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, mald vitpeppar och eventuellt med mald kryddpeppar.
  9. Servera: Skär upp köttet och servera med hett mos, nyriven pepparrot och skivad paprika. 

Kockens kommentar

Är köttet hemrimmat i lake bör det ligga i rikligt med vatten 2-3 timmar innan tillagning för att salta ur. Byt vattnet ett par gånger. Kokt rimmad oxbringa i sitt spad kan sparas i kylskåp i upp till en vecka. Det kan sedan ätas kall, eller skivat och uppvärmt i sitt spad. Se recept > Salta biten med impotatis (länk nedan). Av kokt rimmad oxbringa med spad kan man också göra en enkelt en mustig köttsoppa. Se recept > Salta bitens köttsoppa. Förr brukade man lägga köttet under press i 1-7 dygn på svalt ställe. Då blir det lättare att skiva.

Om man lägger den färdiglagade oxbringan i press 1-7 dygn blir den lättare att skära. Lägg en uppochnervänd flat tallrik på köttet i grytan med spad. Lägg på en rengjord tyngd av något slag. Ställ i kylskåp på kallaste stället.

Alternativ

Rotsellerisallad

Pressad potatis

Recept: Salta biten

Recept: Salta bitens köttsoppa

Kokt oxbringa som restmat

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt nötkött

Liknande recept som Kokt rimmad oxbringa med rotmos