Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 875

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3498 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 17%
Fett: 14%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxbringa rimmad kokt 800.0 gram 82%
Tillbehör:
Potatis fast sort 0.8 kilo 14%
Persilja 0.5 knippe 0%
Senap svensk 4.0 msk 3%
Kockskolan:
Så kokas oxbringa > Äts ej
Så kokas nötstek > Äts ej
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Salta biten är klassisk restmat från tidigare måltid på kokt rimmad oxbringa (se dito recept).
- Skala och koka potatis i buljong från koket av oxbringan, eller tillsätt lite koncentrerad kalvfond i kokvattnet.
- Skiva och värm upp tidigare kokt rimmad oxbringa i buljongspad från koket.
- Grovhacka persilja. För dekorativ verkan kan moroten från oxbringkoket fintärnas.
- Lägg upp köttskivor med potatis. Garnera med persilja och morot. Servera med senap.
Kockens kommentar
På den gamla goda tiden var Salta biten en uppskattad söndagsfrukosträtt av gubbarna på Operakällaren i Stockholm. Impotatis = potatis kokt i buljong från köttkoket. Läs mer > Så kokas oxbringa. Se recept via länk nedan. Färdigkokt rimmad oxbringa finns att köpa konserverad på burk och brukar då kallas "Salta biten".
Tillhörande recept
Fler recept inom Kokt nötkött
Liknande recept som Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
-
Färskkokt oxbringa med pepparrotssås
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkokt nötrulle med buljongkokta rotsaker och senapsgräddfil
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparrotskött på kokt högrev
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk kokt porterstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla