För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Högrev/bog/oxbringa

800.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Lagerblad

1.0 

blad

Vit- el. svartpeppar

8.0 

korn

Salt

0.5 

msk

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

1.5 

msk

Vetemjöl

1.5 

msk

Kokspad från grytan

4.0 

dl

Grädde

1.0 

dl

Vinäger

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.6 

kilo

Morot

4.0 

styck

Pepparrot färsk

5.0 

cm

 

Kockskolan:

 

Så långkokas kött >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Montepulciano d´Abruzzo Bianchi

Kryddigt rött vin
Pris: 61 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 570

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2281 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 523 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev/bog/oxbringa 800.0 gram 48%

Morot 1.0 styck Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Vit- el. svartpeppar 8.0 korn 0%

Salt 0.5 msk 0%

 

Sås:

Smör normalsaltat 1.5 msk 6%

Vetemjöl 1.5 msk 2%

Kokspad från grytan 4.0 dl 1%

Grädde 1.0 dl 16%

Vinäger 1.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.6 kilo 18%

Morot 4.0 styck 7%

Pepparrot färsk 5.0 cm 2%

 

Kockskolan:

Så långkokas kött > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (30 min + 3 tim )

  1. Skala, skiva lök och morot.
  2. Skumma av: Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det knappt täcker köttet. Låt koka upp och skumma av väl.
  3. Tillsätt kryddor, lök och morot. Låt sjuda på svag värme under lock i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört, faller i bitar (se kommentar).
  4. Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Skala och lättkoka morötter.
  5. Sås: Smält smör i kastrull, vispa ner mjöl. Sila buljong från grytan och vispa ned. Låt småkoka i 10 minuter. Tillsätt grädde i såsen efter halva koktiden. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Såsen skall vara syrlig enligt grundrecept.
  6. Servera: Riv pepparrot och servera vid sidan om eller blanda ner i såsen precis före serveringen.

Kockens kommentar

Koktid för nötkött varierar i olika kokböcker. En vanlig angivelse är att koka det i 1,5-2 timmar och sedan låta det vila i 20 minuter. Det viktiga är att det är ordentligt mört och koktiden kan ta upp till 3 timmar, så var ute i god tid. En köttgryta av detta slag får gärna vila kortare eller längre tid och anses ofta bäst uppvärmd dagen efter när den fått stå och "dra". Kompletterande kryddor kan vara timjan, persiljekvistar, koriander, eller rosmarin.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt nötkött

Liknande recept som Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt