Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 570

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2281 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Högrev/bog/oxbringa 800.0 gram 48%
Morot 1.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Vit- el. svartpeppar 8.0 korn 0%
Salt 0.5 msk 0%
Sås:
Smör normalsaltat 1.5 msk 6%
Vetemjöl 1.5 msk 2%
Kokspad från grytan 4.0 dl 1%
Grädde 1.0 dl 16%
Vinäger 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.6 kilo 18%
Morot 4.0 styck 7%
Pepparrot färsk 5.0 cm 2%
Kockskolan:
Så långkokas kött > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Skala, skiva lök och morot.
- Skumma av: Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det knappt täcker köttet. Låt koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt kryddor, lök och morot. Låt sjuda på svag värme under lock i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört, faller i bitar (se kommentar).
- Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Skala och lättkoka morötter.
- Sås: Smält smör i kastrull, vispa ner mjöl. Sila buljong från grytan och vispa ned. Låt småkoka i 10 minuter. Tillsätt grädde i såsen efter halva koktiden. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Såsen skall vara syrlig enligt grundrecept.
- Servera: Riv pepparrot och servera vid sidan om eller blanda ner i såsen precis före serveringen.
Kockens kommentar
Koktid för nötkött varierar i olika kokböcker. En vanlig angivelse är att koka det i 1,5-2 timmar och sedan låta det vila i 20 minuter. Det viktiga är att det är ordentligt mört och koktiden kan ta upp till 3 timmar, så var ute i god tid. En köttgryta av detta slag får gärna vila kortare eller längre tid och anses ofta bäst uppvärmd dagen efter när den fått stå och "dra". Kompletterande kryddor kan vara timjan, persiljekvistar, koriander, eller rosmarin.
Fler recept inom Kokt nötkött
Liknande recept som Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt
-
Färskkokt oxbringa med pepparrotssås
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkokt nötrulle med buljongkokta rotsaker och senapsgräddfil
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparrotskött på kokt högrev
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk kokt porterstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla