Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 728

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2913 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 8%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Oxbringa rimmad benfri 1000.0 gram 70%
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Lagerblad 3.0 blad Äts ej
Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej
Rotmos:
Kålrot 600.0 gram 6%
Potatis mjölig sort 400.0 gram 9%
Morot 1.0 styck 1%
el. vatten + konc. fond 2.0 msk 0%
Matfett (smör) 2.0 msk 7%
Tillbehör:
Pepparrot nyriven 2.0 dl 4%
Paprika färsk 2.0 styck 2%
Kockskolan:
Så kokas oxbringa > Äts ej
Så kokas nötstek > Äts ej
Så saltas, rimmas kött > Äts ej
Så saltar, rimmar man > Äts ej
Så kokas steken > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Oxbringa: Skölj bringan ordentligt. Lägg köttet i rymlig gryta och täck med vatten.
- Koka upp och skumma av väl (ta bort skum med hålslev).
- Skala och grovskär under tiden lök och morötter. Tillsätt dem och vitpepparkorn i grytan. Inget salt eftersom köttet redan är salt.
- Låt köttet sjuda (lättkoka) under lock i 2-3 timmar tills det nästan faller isär.
- Rotmos: Skala kålrot, skär i mindre bitar. Täck med spad från oxbringan eller med vatten och oxfondstärning. Låt sjuda i 30 minuter under lock.
- Skala potatis och morot. Skär i mindre bitar och tillsätt det till kålroten. Koka alltsammans i ytterligare en halvtimme tills mjukt.
- Riv pepparrot och skiva paprika.
- Häll av överflödig vätska och passera moset genom en sikt/såll/purépress eller använd stavmixer. Tillsätt buljong från bringan vid behov för lösare konsistens. Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, mald vitpeppar och eventuellt med mald kryddpeppar.
- Servera: Skär upp köttet och servera med hett mos, nyriven pepparrot och skivad paprika.
Kockens kommentar
Är köttet hemrimmat i lake bör det ligga i rikligt med vatten 2-3 timmar innan tillagning för att salta ur. Byt vattnet ett par gånger. Kokt rimmad oxbringa i sitt spad kan sparas i kylskåp i upp till en vecka. Det kan sedan ätas kall, eller skivat och uppvärmt i sitt spad. Se recept > Salta biten med impotatis (länk nedan). Av kokt rimmad oxbringa med spad kan man också göra en enkelt en mustig köttsoppa. Se recept > Salta bitens köttsoppa. Förr brukade man lägga köttet under press i 1-7 dygn på svalt ställe. Då blir det lättare att skiva.
Om man lägger den färdiglagade oxbringan i press 1-7 dygn blir den lättare att skära. Lägg en uppochnervänd flat tallrik på köttet i grytan med spad. Lägg på en rengjord tyngd av något slag. Ställ i kylskåp på kallaste stället.
Alternativ
Fler recept inom Kokt nötkött
Liknande recept som Kokt rimmad oxbringa med rotmos
-
Färskkokt oxbringa med pepparrotssås
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkokt nötrulle med buljongkokta rotsaker och senapsgräddfil
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparrotskött på kokt högrev
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk kokt porterstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla