Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 44

Kcal / portion: 108

GBR (GI) / port: 4
Recept: 431 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Kålrot 500.0 gram 36%
el. majrova 0%
Potatis mjölig sort 300.0 gram 48%
Morot 1.0 st stor 12%
el. vatten + konc. fond 2.0 dl 3%
Kryddpeppar 0%
Kockskolan:
Så kokas potatis > Äts ej
Så kokas rotfrukter > Äts ej
Rotmos pulver Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skala och skär kålrot i mindre bitar.
- Lägg över i kastrull och fyll upp med buljong från köttkok om sådan finns. I annat fall täcks med vatten och koncentrad oxfond eller tärning. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter.
- Skala och dela potatis och morot i mindre bitar. Lägg i grytan och låt småkoka i ytterligare 15 minuter tills allt är genomkokt. Om mindre mängd spad använts bör detta ha kokat in.
- När rotfrukterna mjuknat, sila av eventuell överskottsbuljong i ett kärl. Passera moset genom sikt eller purépress, alternativt lägg tillbaka rotfrukterna i kastrull och mixa med mixerstav eller mosa med potatisstöt. Späd med kokspad eller buljong till önskad konsistens.
- Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, nymald vitpeppar, samt eventuellt med lite mald eller krossad kryddpeppar. Värm på.
- Serveras hett på klassiskt vis till fläsklägg och oxbringa. Fungerar väl som alternativ till potatismos i de flesta fall.
Kockens kommentar
Klassiskt är att använda lika mycket potatis som kålrot, men de flesta av dagens recept anger mindre andel potatis i förhållande till kålrot (ca 60%). Morot ingick inte förr, men ingår som regel numera för att få en vacker orange färg på anrättningen.
Ingredienserna kokas i det kokspad som uppstår från det kött som klassiskt brukar ätas med rotmos t.ex. fläsklägg eller oxbringa.
Passar till
Fler recept inom Potatismos och annat mos
Liknande recept som Rotmos
-
Klassisk potatismos - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mousselinepotatis, fin potatismos med grädde
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rotmos
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötpotatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat potatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade gnocchi av potatismos
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestomos
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan