Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 832

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3326 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxbringa färsk med ben 1.2 kilo 59%
Oxbringa färsk benfri 1000.0 gram Äts ej
Morot 2.0 styck Äts ej
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 6.0 blad Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Sås:
Smör 3.0 msk 9%
Vetemjöl 3.0 msk 3%
Kokspad från grytan 4.0 dl 1%
Mjölk 4.0 dl 7%
Pepparrot nyriven 2.0 dl 4%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 16%
Ättiksgurka konserv 120.0 gram 2%
Senap svensk 0%
Kockskolan:
Så kokas oxbringa > Äts ej
Så kokas kött > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om vita såser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Skala, skiva lök och morötter.
- Lägg kött i gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt lök, morötter och pepparkorn. Låt köttet sjuda under lock i 2-3 timmar, tills ordentligt mört och att det lossnar lätt från benen.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sås: Smält smör och vispa ner mjölet. Häll i silad kokspad och mjölk under vispning. Riv och tillsätt pepparrot strax före servering. Mängd enligt egen smak.
- Skär upp köttet. Servera med lite spad, potatis och gurka.
Kockens kommentar
Oxbringa med ben ger mer skam än utan. Köttet kan även serveras kallt. Låt det i så fall kallna i sitt spad. Det kan sedan sparas i kylskåp i sitt spad upp till en vecka. Skivad kan den återvärmas.
Alternativ
Fler recept inom Kokt nötkött
Liknande recept som Färskkokt oxbringa med pepparrotssås
-
Färskkokt oxbringa med pepparrotssås
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkokt nötrulle med buljongkokta rotsaker och senapsgräddfil
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparrotskött på kokt högrev
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröra
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Salta biten med impotatis, rimmad kokt oxbringa eller nötrulle
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk kokt porterstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med asiatiska smaker
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla