Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 15
Recept: 2735 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff hängmörad 800.0 gram 32%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Matfett till stekning 1.0 msk 4%
Marinad:
Strösocker 2.0 msk 4%
Currypasta röd } 2.0 msk 1%
Konjak/brandy 1.0 dl 8%
Torrt vitt vin 1.0 dl 3%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Jasminris 3.0 dl 37%
Brysselkål 400.0 gram 5%
Smör 2.0 msk 7%
Kockskolan:
Om chilipasta > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 48 tim )
- Dag 1 & 2: Blanda alla marinadingredienserna i en stor skål. Lägg i köttet och täck med plastfolie. Låt marinera i 24 timmar. Vänd på köttet och låt marinera i ytterligare 12 timmar.
- Dag 3: Sätt ugnen på 180°C.
- Ta ur köttet ur marinanden och låt rinna av någon minut i såll över marinadskålen. Spar marinden.
- Hetta upp panna med matfett på högsta värme och stek köttet cirka 2 minuter per sida.
- Sätt in köttet i ugn i cirka 35 minuter tills innertemperatur 57-59°C uppnåtts. Tag ut och låt köttet vila 15 minuter. Skär upp i tunna skivor.
- Koka under tiden ris enligt förpackning.
- Skölj och rensa brysselkålen från dåliga blad. Koka den i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter, tills den är al dente, fortfarande fast. Lägg upp i serveringsskål och lägg på ett par klickar smör.
- Sås: Koka upp resterande marinad och blanda med steksky och oxfond.
Kockens kommentar
Bulgogi betyder på koreanska "eldkött". Det är marinerat kött som förr grillades över glödande träkol. I koreanska hem används numera ofta en flyttbar gasgrill som sätts mitt på bordet. Bordet fylls med sidorätter (branchas) i skålar, ris, färska grönsaker m.m. Kött brukar marineras i stora mängder för att räcka hela veckan. Currypasta är en chilipasta, läs mer > Om chilipasta.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Biff, ryggbiff
Liknande recept som Bulgogi - koreansk biff
-
Helstekt biff med rotsaksbearnaise
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Ryggbiff med portvinssås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saftigaste ryggbiffen?
Tid: 11 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Skomakarlåda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki, Mitt Kök
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
T-benstek med wasabidressing och bakad potatis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff Stroganoff - strimlad nötbiff
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flamberad pepparbiff
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan