Bulgogi - koreansk biff

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bulgogi - koreansk biff

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ryggbiff hängmörad

800.0 

gram

Oxfond koncentrerad

2.0 

msk

Matfett till stekning

1.0 

msk

 

Marinad:

 

Strösocker

2.0 

msk

Currypasta röd }

2.0 

msk

Konjak/brandy

1.0 

dl

Torrt vitt vin

1.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Jasminris

3.0 

dl

Brysselkål

400.0 

gram

Smör

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om chilipasta >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barolo Barolo Serralunga d´Alba

Kryddigt rött vin
Pris: 235 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 15

Recept: 2735 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 549 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff hängmörad 800.0 gram 32%

Oxfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Matfett till stekning 1.0 msk 4%

 

Marinad:

Strösocker 2.0 msk 4%

Currypasta röd } 2.0 msk 1%

Konjak/brandy 1.0 dl 8%

Torrt vitt vin 1.0 dl 3%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Tillbehör:

Jasminris 3.0 dl 37%

Brysselkål 400.0 gram 5%

Smör 2.0 msk 7%

 

Kockskolan:

Om chilipasta > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 48 tim )

  1. Dag 1 & 2: Blanda alla marinadingredienserna i en stor skål. Lägg i köttet och täck med plastfolie. Låt marinera i 24 timmar. Vänd på köttet och låt marinera i ytterligare 12 timmar.
  2. Dag 3: Sätt ugnen på 180°C.
  3. Ta ur köttet ur marinanden och låt rinna av någon minut i såll över marinadskålen. Spar marinden.
  4. Hetta upp panna med matfett på högsta värme och stek köttet cirka 2 minuter per sida.
  5. Sätt in köttet i ugn i cirka 35 minuter tills inner­temperatur 57-59°C uppnåtts. Tag ut och låt köttet vila 15 minuter. Skär upp i tunna skivor.
  6. Koka under tiden ris enligt förpackning.
  7. Skölj och rensa brysselkålen från dåliga blad. Koka den i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter, tills den är al dente, fortfarande fast. Lägg upp i serveringsskål och lägg på ett par klickar smör. 
  8. Sås: Koka upp resterande marinad och blanda med steksky och oxfond.

Kockens kommentar

Bulgogi betyder på koreanska "eldkött". Det är marinerat kött som förr grillades över glödande träkol. I koreanska hem används numera ofta en flyttbar gasgrill som sätts mitt på bordet. Bordet fylls med sidorätter (branchas) i skålar, ris, färska grönsaker m.m. Kött brukar marineras i stora mängder för att räcka hela veckan. Currypasta är en chilipasta, läs mer > Om chilipasta.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Kokt potatis

Kokta grönsaker

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Bulgogi - koreansk biff