Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Enkel whiskysås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 381
Kcal / portion: 479
GBR (GI) / port: 0
Recept: 959 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 31%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Whisky 1.0 dl 21%
Vattenreduktion -0.5 dl -0%
Grädde 2.0 dl 75%
Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 4%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Om vin- och spritsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Häll whiskyn i en kastrull och låt koka på medellåg värme till vätskan har reducerats (kokat ner) till halva mängden.
- Häll i grädde och fond och låt såsen sjuda på lägsta värme i cirka 5 minuter. Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och koka i ytterligare 3 minuter.
- Smaka av såsen med salt och peppar och späd ev. med lite steksky eller vatten.
Kockens kommentar
En lyxig sås med karaktär, avsedd för finare kötträtter. Finns steksky, andvänd den då gärna till smaksättning (ev. silad).
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Enkel whiskysås
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan