Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 264

Kcal / portion: 1233

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4931 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 18%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Zebrafilé } 800.0 gram 17%
Matfett (smör) 1.5 msk 3%
Sås:
Whisky 1.0 dl 4%
Portvin 2.0 dl 6%
Strösocker 1.0 msk 1%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Smör normalsaltat 150.0 gram 22%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 11%
Frityrolja till fritering 2.0 liter 32%
Gräddfil 1.0 dl 3%
Syltlök 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
- Frites: Tillaga enligt separat recept. Det tar 30 minuter att tillreda, men 2 timmar i extra tid om friten görs på bästa sätt.
- Putsta köttet och skär i portionsbitar. Klappa in rosmarin, salt och peppar.
- Hetta upp matfett i en panna och stek köttet på medelhög värme i 5 minuter på var sida. Låt köttet vila i minst 10 minuter.
- Sås: Häll whisky, portvin socker och fond i en kastrull. Låt koka ett par minuter. Skär kallt smör i bitar och vispa ner en bit i taget, tills smöret absorberats i såsen.
- Tag gräddfil och randa köttet för att demonstrera att det är zebrafilé.
Kockens kommentar
Zebrafilé liknar smakmässigt nötkött. Mycket lite viltsmak, men gott och bör passa de flesta. Zebra (djupfryst) kan man hitta i specialist-butiker eller saluhallar om man har tur.
Tillhörande recept
Fler recept inom Exotiskt vilt
Liknande recept som Zebrafilé med whiskysås och pommes frites
-
Kängurufilé med senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Zebrafilé med whiskysås och pommes frites
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Antilopfilé med hyvlade rotfrukter
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aligatorfilé cajun med piquanteratatouille
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad björnytterfilé
Tid: 3 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan