Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 202
Kcal / portion: 670
GBR (GI) / port: 6
Recept: 2681 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 11%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Bison filé 600.0 gram 25%
Matfett (smör) 1.5 msk 5%
Sås:
Grädde 2.0 dl 27%
Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Whisky 10.0 cl 8%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 20%
Smör normalsaltat 50.0 gram 14%
Blandsallat 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Rösti: Skala och råriv potatis. Skölj den i vatten och låt rinna av väl.
- Hetta upp rikligt med matfett (smör) i panna på medelhög värme. Platta ut potatisen i pannan och stek tills den är gyllenbrun. Vänd. Salta och peppra.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. Stek filéerna cirka 5 minuter på var sida. Salta och peppra.
- Ansa och tillred sallad.
- Sås: Häll whiskyn i en kastrull och reducera (koka ner) till halva mängden. Tillsätt grädde och fond. Låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter.
Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl och sjud i ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd ev. med lite steksky eller vatten.
Kockens kommentar
Bison är ett nötdjur, som vi väl alla känner till från vilda västernfilmerna. Hur det smakar? Påminner om oxfilé, med lätt viltsmak. Fryst bison kan man hitta i specialistbutiker, vanligtvis formade till runda portionsbiffar.
Fler recept inom Exotiskt vilt
Liknande recept som Bisonfilé med rösti och whiskysås
-
Kängurufilé med senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Zebrafilé med whiskysås och pommes frites
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Antilopfilé med hyvlade rotfrukter
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aligatorfilé cajun med piquanteratatouille
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad björnytterfilé
Tid: 3 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan