Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 632

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2528 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 3%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Antilopfilé 600.0 gram 26%
Matfett till stekning 1.5 msk 6%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 35%
Rotfrukter 400.0 gram 5%
Matfett till stekning 2.0 msk 8%
Salt 0%
Sås:
Rött vin 5.0 dl 15%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Honung flytande 1.5 msk 4%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Putsa filéerna fritt från hinnor. Gnid in köttet med timjan, salt och peppar. Skala och hyvla rotfrukter i långa tunna skivor med potatisskalare eller osthyvel. Finhacka persilja.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Sås: Häll vinet i en kastrull och koka ner det till 1/3-del. Tillsätt fondkoncentrat mot slutet av kokningen och smaka av med honung.
- Hetta upp en stekpanna med matfett och bryn köttet runt om till fin yta. Lägg över i ungssäker form och sätt in i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut, låt vila i 5-10 minuter.
- Hetta upp matfett (smör) i stekpanna på medelhög värme och stek rotsakerna någon minut i omgångar. Salta lätt. Lägg tillbaka alla rotsakerna i pannan och låt det bli varmt. Lägg upp och garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
För tjockare sås: Rör ut lite matlagningsmjöl med vatten i en kopp. Vispa ner detta i kastrullen. Låt småkoka i några minuter. Rör om. Passande rotfrukter: Sötpotatis, palsternacka, rotselleri, kålrot, morot.
Fler recept inom Exotiskt vilt
Liknande recept som Antilopfilé med hyvlade rotfrukter
-
Kängurufilé med senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Zebrafilé med whiskysås och pommes frites
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Antilopfilé med hyvlade rotfrukter
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aligatorfilé cajun med piquanteratatouille
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad björnytterfilé
Tid: 3 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan