Parmainlindad oxfilé i rödvinssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Parmainlindad oxfilé i rödvinssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé hel bit

700.0 

gram

Parmaskinka skivad

16.0 

skivor

 

Välj alla el. några av:

 

Gräslök finhackad

2.0 

msk

Persilja finhackad

2.0 

msk

Timjan färskhackad

1.0 

msk

Rosmarin färskhackad

1.0 

msk

Koriander färskhackad

0.5 

msk

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Sås:

 

Rött vin

6.0 

dl

Strösocker

1.5 

msk

Matlagningssoja }

2.0 

stänk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Matlagningsmjöl

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Grönsaker

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barolo Barolo Serralunga d´Alba

Kryddigt rött vin
Pris: 235 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 935

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3740 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 9%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 601 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé hel bit 700.0 gram 23%

Parmaskinka skivad 16.0 skivor 13%

 

Välj alla el. några av: 

Gräslök finhackad 2.0 msk 0%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Timjan färskhackad 1.0 msk 0%

Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%

Koriander färskhackad 0.5 msk 0%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

 

Sås:

Rött vin 6.0 dl 12%

Strösocker 1.5 msk 2%

Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Smör normalsaltat 200.0 gram 39%

Matlagningsmjöl 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 14%

Grönsaker 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Filé: Putsa köttet rent från hinnor och senor. Oxfilén bör vara så jämntjock som möjligt. Parmaskivorna bör inte vara alltför tunna.
  3. Rulla köttet i torra kryddor (salt, peppar). Finhacka färska kryddor och blanda. Lägg ut skinkan och strö över kryddorna. Rulla in köttet i skinkan och bind ihop.
  4. Sås: Koka ner vin tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond och soja. Småkoka i ett par minuter. Vispa ner smör klickvis. Tillsätt lite matlagnings­mjöl om tjockare sås önskas. Låt småkoka i 3 minuter. Alternativt laga Mannerströms rödvins­sås (länk nedan).
  5. Tillbehör: Förbered och laga tillbehör, till exempel råstekt potatis och kokta grönsaker. Se recept via länk nedan.
  6. Stek: Lägg köttet på galler med plåt under. Sätt i ugn i 15 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter. Sätt tillbaka i ugnen i cirka 20 minuter till kärntemperatur 60°C. Ta ut. Låt vila 15 minuter.

Kockens kommentar

Förfarandet att steka i två omgångar gör man för att få rosarött kött rakt igenom och samtidigt ett krispigt bacon. Man kan steka i lägre värme (125°C) för att få jämn genomstekning, men baconet blir inte krispigt. Önskas röd kärna tillagar man 175°C i ett svep. Läs mer > Så ugnssteks oxfilé.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Mannerströms rödvinssås

Råstekt tärningspotatis

Kokta grönsaker

Alternativ: Oxfilé för större sällskap

Alternativ: Oxfilé med bearnaise

Alternativ: Mannerströms enkla rödvinssås

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Parmainlindad oxfilé i rödvinssås