Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé skiva 2-3 cm

4.0 

skivor

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Svamp

250.0 

gram

Smör till stekning

4.0 

msk

Sockerärter

200.0 

gram

Bearnaise färdiglagad

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om hollandaisesåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 179

Kcal / portion: 964

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3857 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 12%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 540 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skiva 2-3 cm 4.0 skivor 32%

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 14%

Svamp 250.0 gram 2%

Smör till stekning 4.0 msk 10%

Sockerärter 200.0 gram 2%

Bearnaise färdiglagad 4.0 dl 35%

 

Kockskolan:

Så pannsteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om hollandaisesåser > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Förbered: Putsa köttet fritt från hinnor, skär i portionsbitar. Skala och fintärna potatis. Lägg i kallt vatten om den inte används inom kort (så att den inte svartnar). Låt i så fall rinna av och torka av den innan tillagning. Arbeta med två stekpannor samtidigt. Det tar ungefär lika lång tid att steka potatisen som köttet, cirka 5 minuter för 4 portioner, men börja med svamp och potatisen. Koka upp vatten till ärtorna. Snoppa ärtorna (nyp av fästena). Skär svampen i mindre bitar.
  2. Bearnaise: För hemlagad se separat recept. Färdiglagad värms upp försiktigt.
  3. Svamp: Stek den torr i het panna utan fett. När den inte längre avger vätska, tillsätt smör och stek den till lätt knaprig med fin färg i cirka 5 minuter. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
  4. Råstekt potatis: Hetta upp rikligt med smör i panna på högsta värme. Stek potatisen knaprigt gyllenbrun. Se recept > Råstekt potatis i panna.
  5. Filé: Hetta upp matfett på högsta värme och bryn köttet på båda sidor. Sänk värmen och efterstek, vänd köttet ofta. För rosa stek lika många minuter per sida som köttet är tjockt i centimeter (läs mer > Så pannsteks oxfilé). Salta och peppra. Låt vila i 5 minuter.
  6. Ärtor: Lägg ärtorna i kokhett vatten i 1 minut.
  7. Servera.

Kockens kommentar

För att laga oxfilé till större sällskap, se recept > Oxfilé till stora sällskap.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Tillhörande recept

Hemmagjord béarnaise

Råstekt potatis i panna

Oxfilé till större sällskap

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis