Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 223

GBR (GI) / port: 0
Recept: 893 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 20%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Schalottenlök 1.0 st liten 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Torrt vitt vin 2.0 dl 16%
Grädde 2.0 dl 81%
Basilika 1.0 kruka 1%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs löken mjuk i lite matfett på medelvärme tills den är glansig (ej bränd).
- Häll på vin och grädde. Sänk till medellåg värme och låt såsen koka ihop till halva mängden.
- Mixa med mixerstav eller i matberedare och tillsätt en stor klick smör samt basilika.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
Kockens kommentar
Servera den varm till kyckling-, fisk- eller skaldjursrätter. Lägg inte i basilika i kokande sås eller tidigare än vad som anges i receptet. Om basilika utsätts för hög värme så försvinner smaken.
Passar till
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Enkel basilikasås
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan