Enkel löksås, klassisk bondsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel löksås, klassisk bondsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Gul lök

2.0 

styck

Matfett (smör)

2.0 

msk

Mjölk

5.0 

dl

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Matlagningsmjöl

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 123

GBR (GI) / port: 1

Recept: 616 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 5%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 147 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 2.0 styck 17%

Matfett (smör) 2.0 msk 31%

Mjölk 5.0 dl 49%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

Matlagningsmjöl 0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Hacka eller stimla lök. Fräs den mjuk och glansig i matfett på låg värme i cirka 7 minuter.
  2. Vispa ner mjölk och fond. Tillsätt mjölk i omgångar under vispning. Låt såsen småkoka under lock i 5-10 minuter. Rör om frekvent, såsen bräns lätt vid.
  3. Smaka av med salt och peppar. Var sparsam med salt om såsen serveras till salt sill eller stekt fläsk.
  4. Är såsen för tunn, vispa ner lite matlagningsmjöl och låt småkoka 3 minuter.

Kockens kommentar

Löksås är klassisk till stekt salt sill och stekt fläsk, men passar även till korv.

Passar till

Stekt salt sill

Stekt fläsk

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Enkel löksås, klassisk bondsås