Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 123

GBR (GI) / port: 1
Recept: 616 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gul lök 2.0 styck 17%
Matfett (smör) 2.0 msk 31%
Mjölk 5.0 dl 49%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 3%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Hacka eller stimla lök. Fräs den mjuk och glansig i matfett på låg värme i cirka 7 minuter.
- Vispa ner mjölk och fond. Tillsätt mjölk i omgångar under vispning. Låt såsen småkoka under lock i 5-10 minuter. Rör om frekvent, såsen bräns lätt vid.
- Smaka av med salt och peppar. Var sparsam med salt om såsen serveras till salt sill eller stekt fläsk.
- Är såsen för tunn, vispa ner lite matlagningsmjöl och låt småkoka 3 minuter.
Kockens kommentar
Löksås är klassisk till stekt salt sill och stekt fläsk, men passar även till korv.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel löksås, klassisk bondsås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan