Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 728

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2910 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 16%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Stekfläsk som knapersteks} 16.0 skivor 48%
Matfett till stekning Äts ej
Vit löksås:
Gul lök 2.0 styck 4%
Smör till stekning 2.0 msk 7%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Mjölk 4.0 dl 8%
Vispgrädde 1.0 dl 12%
Sojasås kinesisk 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 18%
Gräslök till garnering 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om fläsk och bacon > Äts ej
Kock: Leif Mannerström
Tillagning (40 min )
Se film, klicka på "Werners" under bilden.
- Rengör potatis och koka dem med skal ("skinnpotatis"), eller skala dem. Koka.
- Löksås: Skala och skiva löken i halvmånar. Fräs löken mjuk och lätt brynt i cirka 5 minuter.
- Strö över lite mjöl och rör om. Tillsätt mjölk, grädde och lite soja som ger lite färg och smak. Sänk värmen och låt småkoka under lock i 5-10 minuter tills lagom tjocklek. Späd med mjölk om den blir för tjock.
- Stek fläsket på hög värme i några minuter på var sida tills fläsket fått önskad färg och knaprighet.
- Servera som på bilden. Leif har kantskurit potatisen och doppat ena sidan i lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis är klassisk svensk husmanskost, en av de populäraste rätterna förr i tiden. Med "skinnpotatis" avses kokt potatis som serveras med skal. Råriven morot passar som tillbehör.
Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Stekt fläskkött
Liknande recept som Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis, en svensk klassiker
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis, en svensk klassiker
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Bruna bönor med fläsk, svensk husmanskost
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Carnitas, fläskkarré på mexikanskt vis
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lottas parmigiana di melanzane (LCHF-recept)
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Orientalisk gryta
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Svensk rimmad svinekam med smörbrynt rödkål och vitlök (LCHF-recept)
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Carbonara med pumpatagliatelle (GI-recept)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Stekfläsk och persiljesås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: