Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis, en svensk klassiker

Foto: Werners Gourmet

Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis, en svensk klassiker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Stekfläsk som knapersteks}

16.0 

skivor

Matfett till stekning

 

 

 

Vit löksås:

 

Gul lök

2.0 

styck

Smör till stekning

2.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Vispgrädde

1.0 

dl

Sojasås kinesisk

1.0 

tsk

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Gräslök till garnering

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om fläsk och bacon >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 728

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2910 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 16%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 451 gram)

Ingredienser

Visa:

Stekfläsk som knapersteks} 16.0 skivor 48%

Matfett till stekning Äts ej

 

Vit löksås:

Gul lök 2.0 styck 4%

Smör till stekning 2.0 msk 7%

Vetemjöl 2.0 msk 2%

Mjölk 4.0 dl 8%

Vispgrädde 1.0 dl 12%

Sojasås kinesisk 1.0 tsk 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 18%

Gräslök till garnering 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om fläsk och bacon > Äts ej

Tillagning (40 min )

Se film, klicka på "Werners" under bilden.

  1. Rengör potatis och koka dem med skal ("skinnpotatis"), eller skala dem. Koka.
  2. Löksås: Skala och skiva löken i halvmånar. Fräs löken mjuk och lätt brynt i cirka 5 minuter.
  3. Strö över lite mjöl och rör om. Tillsätt mjölk, grädde och lite soja som ger lite färg och smak. Sänk värmen och låt småkoka under lock i 5-10 minuter tills lagom tjocklek. Späd med mjölk om den blir för tjock.
  4. Stek fläsket på hög värme i några minuter på var sida tills fläsket fått önskad färg och knaprighet.
  5. Servera som på bilden. Leif har kantskurit potatisen och doppat ena sidan i lite kryddgrönt.

Kockens kommentar

Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis är klassisk svensk husmanskost, en av de populäraste rätterna förr i tiden. Med "skinnpotatis" avses kokt potatis som serveras med skal. Råriven morot passar som tillbehör.

Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Stekt fläskkött

Liknande recept som Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis, en svensk klassiker