Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 956

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3822 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 7%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Grisfötter kokta 1.2 kilo 37%
Fettupptag vid stekning 0.8 dl 13%
Om fettupptag > Äts ej
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Mjöl till panering 5.0 msk 4%
Ägg 3.0 styck 5%
Vatten 3.0 msk 0%
Senap svensk 3.0 msk 2%
Ströbröd till panering 3.0 dl 17%
Grönkål:
Grönkål fryst 200.0 gram 2%
Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%
Strösocker 2.0 tsk 1%
Salt 0%
Tillbehör:
Rödbetor inlagda 8.0 dl 6%
Potatis kokt 600.0 gram 13%
Kockskolan:
Så lagas grisfötter > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Kokta kalla grisfötter i gelé (aladåb) är klassiskt på julbordet. Nästan lika klassiskt är att i mellandagarna panera och steka överblivna grisfötter tillsammans med överbliven grönkål och kokt potatis som steks. Läs mer > Så lagas grisfötter.
- Förbered: Använd tidigare kokta grisfötter. Pilla bort det mesta av gelén och de största benen. Är grisfötterna nykokta avlägsnas de största benknotorna varefter de får kallna helst under press under till exempel en skärbräda, så att de blir lättare att steka. Koka potatis om sådan inte redan finns.
- Grönkål: Tillaga grönkål enligt separat recept, eller värm fryst grönkål och smaksätt med lite ättika, salt och socker.
- Dubbelpanera (läs mer > Så panerar man): Häll vetemjöl och ströbröd i varsin skål eller på tallrik. Knäck ägg i en skål och tillsätt 1 msk vatten och 1 msk senap per ägg. Vispa samman med en gaffel. Vänd grisfötterna först i vetemjöl. Doppa dem sedan i äggvispet och vänd slutligen i ströbröd. Låt paneringen vila en stund, så sitter den kvar bättre när stekt.
- Steka: Stek kokt potatis i smör skuret i bitar. Stek grisfötter i en annan panna i rikligt med smör på medelhög värme till knaprig, gyllenbrun färg. Passa så att paneringen inte svartbränns.
- Servera grisfötterna varma med tillbehör.
Kockens kommentar
Alla recept näringsberäknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. I vissa fall måste manuell justering göras för att få rättvisande värden. I detta fall den mängd stekfett som äts (läs mer > Om fettupptag) och den mängs panering som äts.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Grisfötterna med panering och fettupptag men utan ben, väger tillagad 320 gram per portion, varav panering 38%. Energimängd 875 Kcal, varav 45% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Passar till
Fler recept inom Stekt fläskkött
Liknande recept som Senapspanerade stekta grisfötter
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis, en svensk klassiker
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Bruna bönor med fläsk, svensk husmanskost
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Carnitas, fläskkarré på mexikanskt vis
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lottas parmigiana di melanzane (LCHF-recept)
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Orientalisk gryta
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Svensk rimmad svinekam med smörbrynt rödkål och vitlök (LCHF-recept)
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Carbonara med pumpatagliatelle (GI-recept)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Stekfläsk och persiljesås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: