Kotlett kan kokas, stekas, grillas och till och med friteras. Fläskkotlett tillagas dock mest i panna och kotlettrad ugnstekts som regel (läs mer > Kotlettrad, fläskkotlett). Generellt gäller att kotlett skall vara jämnt genomstekt, inte ha en råare kärna som kan gälla för nötkött. Se recept > Klicka på recept till höger om bilden ovan.

Andras recept: Fläskkotlett pannsteks vanligtvis 2-4 minuter per sida, eller så bryns köttet på båda sidor för att sedan stoppas in i ugn 100-150°C. Kotlettrad tillagas huvudsakligen i ugn 175°C i 1-2 timmar till kärntemperatur 65-80°C. Enstaka recept förekommer där man grillar, bräserar eller kokar kotlett.


SÅ KOKAS OCH BRÄSERAS KOTLETT

Att koka eller bräsera kotlett hör inte till alldagligheterna i svenska kök numera. Dock väl värt att pröva. Förr mjölkkokade man gärna kotlett i 1-2 timmar (se recept > Mjölkkokt dubbelkotlett med mögelostsås). Man kan också bräsera en bit kotlettrad (ytterfilé) på sedvanligt sätt med rotsaker och kryddor. Tillagningstid 1-1,5 timme till kärntemperatur 63-70°C. Se recept > Bräserad fläskytterfilé.


SÅ STEKS FLÄSKKOTLETTER


Fläskkotlett kan pannstekas, ugnsstekas, grillas och friteras. Köttet är magert och blir lätt torrt om överstekt. Samtidigt måste det bli genomstekt utan rå kärna. Köttet steks bäst på inte allför hög värme (medelhög) och vändes ofta för jämnare genomstekning. Om kotletterna först bryns, eftersteks de på medelvärme. Snitta fettkant och hinnan innanför på flera ställen så böjer sig inte kotletten i den heta värmen. Torka av fukt från köttytan.

  • Pannsteka: Fläskkotlett steks inte som biff. Köttet skall vara jämnt genomstekt. Stek kotletterna på medelhög värme 6-8 minuter totalt. Vänd köttet flera gånger, vilket ger jämnare genomstekning. Se recept > Fläskkotlett helt enkelt.
  • Ugnslaga: Man kan först steka kotletterna i panna på var sida och sedan ställa in köttet i ugn på låg värme, vilket ger jämn genomstekning. I 100°C 15-20 minuter, i 150°C 5-10 minuter.
  • Grilla: Fläskkotlett grillas på samma sätt som man pannsteker, inte på för hård direktvärme. Fetta in och krydda. Vänd kotletten ofta. Se recept > Carina Brydlings grillade kotlett.
  • Fritera: Det går att fritera kotletter, vilket man gärna gör i Japan, men de får inte är för tjocka. Se recept > Tonkatsu, friterad panerad fläskytterfilé.
  • Röka: Kotlett är magert kött och lämpar sig inte väl att rökas. Vill man ha röksmak tillsätter man rökved i grillen (läs mer > Ved).

Skivad fläskytterfilé: Fläskschnitzel är tunt skivad ytterfilé. Den kan stekas som den är, men brukar dubbelpaneras och lättsteks 2-3 minuter på var sida i rikligt med smör till gyllenbrunt skorpa. En billigare variant av wienerschnitzel. Fjärilskotlett är skiva fläskytterfilé, snittad på mitten och utvikt varvid den liknar en fjäril. Avsikten är att lägga fyllning mellan skivorna. Med fyllning steks den på samma sätt som fläskkotlett. Utvikt utan fyllning lättsteks den 1-2 minuter per sida. Se recept > Dubbelpanerad fläskschnitzel med äppelsås.


SÅ UGNSLAGAS KOTLETTRAD OCH FLÄSKYTTERFILÉ


Kotlettrad med eller utan ben (fläskytterfilé) tillagas bäst i ugn och allra bäst i låg värme. Köttet är magert och lämpar sig inte väl att grillas eller rökas. Fettrikt kött som fläskkarré, fläskbog och fläsksida är ett bättre val. Tillagningstiden varierar inte med köttvikten utan med köttets tjocklek. Kotlettrad är ett avlång jämtjock styckdel och tillagningstiden är densamma för stek på 1 eller 2 kilo.

  • Kärntemperatur 65-70°C. Läs mer > Om innertemperaturer.
  • Tillagningstid i 175°C 1-1,5 timme. Se recept > Kotlettrad med senap och äppelsås.
  • Tillagningstid i 125°C 1,5-2 timmar. Se recept > Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker.
  • Knaperstekt svål: Kotlettrad med fettkappa och svål kan knaperstekas. Läs mer > Så knapersteks fläsksvål.
  • Vila: Kött som packas in eftersteker extra mycket och bör tas ut tidigare än vad som anges ovan. Färdiglagad kotlettrad som konsumeras inom en halvtimme packas inte in. Läs mer > Låt steken vila.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09

Läs mer

Ved

Så knapersteks fläsksvål

Låt steken vila

Kotlettrad, fläskkotlett

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Så tillagas fläskkotlett

Det finns 14 recept med Så tillagas fläskkotlett