Grisfötter

Foto: Caroline Ahlqvist ¤

Grisfötter

(grisfot)

Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen

Engelsk översättning pork feet, trotter. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris

Fransk översättning pied de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris

Italiensk översättning piedino de maiale. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris

Tysk översättning Schweinefuss, Spitzbein. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris

Spansk översättning patas de cerdo. Styckdetaljer se > spansk styckning gris

Grisfötter är grisens underarm respektive underben med klövar i stället för fot. Foten är gaska fettrik och mycket broskrikt, köttandelen är låg. Få personer har provat att äta grisfötter, medan andra finner rätten med samma namn som mycket god, antingen kokt serverad kall i sitt spad som stelnar till gelé, eller panerad och stekt. Förr åt man det mycket och det är en traditionell rätt till jul.

  • Köttkvalité: Ringa mörhet 1 av 5 (läs mer > Möra kött). Allt fläskkött i butik är generellt sett mört för att det kommer från unga djur (läs mer > Fläskkött, köttkvalité). Grisfot är mycket broskrik. Köttandelen är låg.
  • Relativ fetthalt kött: Medel, 12-13%, varav mättat fett ~5% (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
  • Smak: Mild, mustig. Medel marmorering (3 av 5, läs mer > Om kött).
  • Alternativ vara: Kalvlägg.
  • Försäljning: Förekommer färsk eller rimmad till och från i butik, mest fryst. Sällsynt på sommaren mest till jul, då de även kan köpas färdigkokta inlagd i gelé.
  • Jämförpris: Cirka 60 kr/kg, ätbart pris cirka 125 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Rå, rimmad eller kokt vara har god hållbarhet, en vecka eller så förvarad i kylskåp.

Gelatinrikt: Grisfötter är tack vare hög andel brosk mycket gelatinrik, vilket används industriellt för framställning av gelatin. Spad av kokta grisfötter stelnar av sig självt i svalt utrymme. Läs mer > Gelatin.


SORTERING GRISFOT (styckdelar)

Vid grovstyckning skärs foten av från läggen (läs mer > Grovstyckning gris). Bakfoten används vanligtvis inte, den har används vid hängning av köttet och kan vara infekterad.



VIKT, PORTIONSVIKT GRISFÖTTER


En färsk grisfot brukar väga 350-450 gram per styck i butik. Ungefär hälften är benknotor.

Normtal

Råvikt

Ben

Rå ätbart

skinn

kött/brosk

Tillagat

av råvikt

Portioner

Grisfötter kokta

375 g

47%

200 g

100 g

100g

190 g

50%

1

Provlagat av Kockskolan

Portionsberäkning: En normalstor grisfot är en lagom portionsvikt, men många äter två ibland tre.


SÅ ANVÄNDS GRISFÖTTER

Grisfötter äts kokt (inlagd), stekt eller grilljerad. Inlagda grisfötter i egen gelé (aladåb) serveras kalla med ättika till. Kokta fötter kan också paneras och pannstekas eller grilljeras i ugn. Läs mer > Så tillagas grisfötter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08

Läs mer

Så tillagas grisfötter

Fetthalt i livsmedel

Om prisjämförelser

Grovstyckning gris

Gelatin

Recept med Grisfötter

Det finns 3 recept med Grisfötter