Om vitt matbröd }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om vitt matbröd }

(vitt bröd, formbröd)

Engelsk översättning white bread

Fransk översättning pain blanc, pain blanche, pain léger

Italiensk översättning pane bianco

Tysk översättning Weissbrot

Spansk översättning pan blanco

Vitt matbröd (fr. pain blanc, blanche, léger) bakas på siktat (vanligt) vetemjöl eller vetemjöl special (läs mer > Om vetemjöl). Även majsbröd och tunnbröd betraktas som vitt (läs mer > Olika matbröd). Vanligtvis ett jäsdegsbröd, men även med surdeg förekommer. Den enklaste varianten bakas av vetemjöl, vatten, jäst och salt. Det ger ett luftigt bröd med lätt segt inkråm och frasig skorpa till exempel fransk baguette, som bör ätas nybakat (läs mer > Bagettfamiljen). Ingår mjölk får man ett fylligare, finporigare bröd med mjuk skorpa. Lite socker i degen gör att degen jäser jämnare och fortare och lite matfett fungerar som konsistensgivare och ger jämnare bröd (läs mer > Så bakas matbröd med jäst). Ibland används bakpulver i stället för jäst som i tunnbröd, vetekakor och scones (läs mer > Så bakas matbröd med bakpulver). Ibland kallas vitt bröd för "ljust", men Kunskapskokboken skiljer på de båda (läs mer > Om ljust matbröd). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Franskbröd var förr benämningen på allt vitt bröd i Sverige. Under Gustav III:s regeringstid (1746-1792) var allt franskt i ropet och det första franskbrödet bakades i Stockholm 1768. Odling av enklare vetesorter förekom i Sverige i blygsam omfattning, men finare vete (brödvete) slog först igenom på 1900-talet (läs mer > Om vete). Så för att baka fint vitt bröd behövde mjölet importeras dessförinnan. Vitt var därför något exklusivt och "franskt" som kallades "franskt bröd", en beteckning som lever kvar än i våra dagar. Läs mer > Om franskbröd.

Formbröd är bröd bakat i form (läs mer > Brödformar). Vanligtvis ett vitt eller ljust bröd, till exempel "formfranska". 

Annat vitt bröd: Till vitt bröd räknas också korv- och hamburgerbröd, liksom flatbröd som tunnbröd och vetekakor. Det finns andra landstypiska vita brödsorter. Tyskland är känd för sin gipfel (gifflar), italienaren har sina "tofflor" (ciabatta) och focacchia, Grekland pitabröd, judarna  har bagels och challah, engelsmännen äter scones till afternoon tea, i Indien finns flatbrödet chapati och Mexiko tortilla. Se respektive brödsort i högerkolumnen.

BAKA: Vitt matbröd bakas på vetemjöl mestadels med bagerijäst, men kan också bakas på surdeg och bakpulver.

Vitt matbröd bakas på vetemjöl, som regel med bagerijäst men också på surdeg och bakpulver.



Vattenreduktion: När bröd bakas avgår en stor del av degens vätska i den starka värmen. Brödvikten minskar och näringsvärden ökar (vikt%) ganska väsentligt. För att få korrekta värden måste vattenhalten justeras. Läs mer > Vattenreduktion vid brödbak.


BUTIKSBRÖD

I dagligvarubutiker hittar man sällsynt "vitt bröd" eller "franskbröd", utan sådant bröd benämns på annat sätt av producenterna för att profilera sig, till exempel "Rosta" eller "Deli Toast".  "Jättefranska" finns dock. Baguette förekommer som "bake off", men smakar inte lika fräscht och gott som i Frankrike. Annat vitt mjukt bröd förekommer ibland, till exempel pitabröd. Tunnbröd och vetekakor är allmänt förekommande.

Näring butiksbröd: Vitt matbröd har som regel lite högre andel kolhydrater (40-55%) och lite mindre andel fibrer (2-4%) än ljust och mörkt bröd. Vattenhalten kan variera betydlig, 25-42%. Ju högre halt, desto saftigare bröd. Till exempel har korv- och hamburgerbröd liksom vetekakor och baguette relativt låg andel vatten (30-35%), vilket ger ett ganska torrt och fast bröd. Vanligt vitt jäsdegsbröd håller 35-40%, medan ett vitt surdegsbröd kan ha 42% som då upplevs extra saftigt. Fetthalten oftast mycket låg (1-4%), men kan vara högre i Korv-/hamburgerbröd och tekakor. Proteinmängden (8-10%) likvärdigt som i ljust och mörkt. Läs mer > Om matbröd, brödhistoria.

 Näringsvärden

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Variation

220-300

8-10%

1-8%

40-55%

2-4%

1-2%

25-42%

 Normtal vitt bröd

270

    9%

   4%

     48%

   3%

   1%

     35%

Källa: Kunskapskokboken 2019


Ingredienser vitt butiksbröd
: Huvudsakligen vetemjöl, ibland lite vetegroddar, havrefibrer, malt av korn och rågmjöl. Jäst eller vetesurdeg. Sirap, dextros, invertsocker, rapsolja, vallmo- och sesamfrön med mera kan ingå. I tunnbröd och vetekakor förekommer bakpulver i stället för jäst, samt mjölbehandlings- och emulgeringsmedel.

Jämförpris: Butiksbröd har generellt ett högt pris, vanligen 30-70 kr/kg, jämfört med andra tillbehör till mat. Vanligt vitt bröd ("rostningsbröd") är ofta storsäljare som betingar lägst pris, cirka 30 kr/kg. Annat vitt bröd som finare surdegsbröd, korv- och hamburgerbröd, tunnbröd och vetekakor brukar kosta mer, runt 55 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.

Vitt brukar vara något billigare än mörkt och hårt bröd. Lågt brödpris har framförallt mainstream "rostbröd" (25-30 kr/kg).


Hälsa
: Vitt matbröd har låg andel fibrer och anses därför mindre hälsosamt än fiberrika ljusa eller mörka brödsorter (läs mer > Hälsosamt bröd). Bröd som börjat mögla kastas. Enstaka små fläckar kan skäras bort med god marginal (läs mer > Mögelgifter). Byt förvaringspåse för varje nytt bröd. Rengör brödburk. Förvara torrt.

Konsumtion: Svenskens konsumtion av vitt inklusive ljust matbröd (kg/år):

 Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

 Vitt/ljust bröd kg

22

21

32

39

79%

 Kcal per dag

156

154

227

279

Skattad andel av mjukt matbröd = 70%. 30% = mörkt matbröd.


SÅ ANVÄNDS VITT MATBRÖD

Används som frukostbröd och till mat i allmänhet. Särskilt i Frankrike där baguette serveras som tilltuggsbröd till nästan varje måltid. I Sverige till exempel klassiskt som rostat bröd till kräftor.


Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Mögelgifter

Om vetemjöl

Hälsosamt bröd

Olika matbröd

Matbrödets form

Om ljust matbröd }

Om mörkt matbröd, rågbröd

Om hårt matbröd, knäckebröd

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Specialvetemjöl

Så bakas matbröd med jäst TA BORT

Så bakas bröd med bakpulver

Om bagettfamiljen

Om matbröd, brödhistoria

Om prisjämförelser

Om franskbröd

Brödformar

Film: Vit brödfläta med Håkan Johansson

Recept med Om vitt matbröd }

Det finns 78 recept med Om vitt matbröd }