 
  
              
  
              Om småfranska
(småfranska, fralla, källarfranska)
                 bread rolls
                bread rolls
              
                 petits pains
                petits pains
              
                 pane piccolo, paninino, panini
                pane piccolo, paninino, panini
              
                 Semmel, Brötchen
                Semmel, Brötchen
              
                 pan pequeño
                pan pequeño
              
                Grupper inom
                Om franskbröd:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
            Småfranska ("fralla") är små runda så kallade franskbröd (se dito).Småfranska bakas på finmalt vetemjöl, jäst, vatten och salt, ibland även med matfett och garneras ibland med ost, sesamfrön, eller med vallmon. Skorpan skall vara knaprig och insidan luftig. Se recept > Frallor, småfranska, kuvertbröd.
Källarfranska är franskbröd som fått jäsa över natt i svalt utrymme (förr i källaren) innan brödet bakas. Jäsning av deg under lång tid i svalt utrymme, ger extra fluffigt och smakrikt bröd. Metoden kallas "kalljäsning", ej att förväxla med "kallbakning" (läs mer > Bakbegrepp matbröd). Se recept > Källarfranska.
Semmel är tyskt småbröd (brötchen) liknade småfranska. Semmelknödeln är "knödel" (klimp) tillrett av dagsgammalt bröd (läs mer > Om degklumpar som mat).
SÅ ANVÄNDS SMÅFRANSKA
Nybakad källarfranska är ett lyxigt frukostbröd. Bör ätas timmarna efter att det bakats. Vid lagring blir skorpan seg och inkråmet torrt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Recept med Om småfranska
Det finns 5 recept med Om småfranska
- 
                
                    KarrésmörgåsTid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från WienTid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)Tid: 10 min (+ 15 min) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbrödTid: 20 min (+ 10 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                